Begrænset nordjysk sygehus-indkøb hos omstridt leverandør

To af Region Nordjyllands sygehuse har i 2014 købt for ca. 3.000 kroner hos leverandøren Nordic Ingredients, der er blevet lukket af Fødevarestyrelsen. Regionen fjerner nu alle muligheder for at købe ind hos firmaet og strammer op om procedurer for indkøb. Anvendelsen af de indkøbte produkter har ikke været forbundet med nogen sundhedsmæssig risiko.
Firmaet Nordic Ingredients, der er lukket af Fødevarestyrelsen, har siden efteråret 2012 leveret diverse pulver- og smagsprodukter til Sygehus Vendsyssel og Aalborg Universitetshospital. En opgørelse fra regionens indkøbsafdeling viser, at sygehusene i 2014 har købt ind for ca. 3.000 kroner hos firmaet. Det årlige indkøb hos firmaet udgør således langt under en promille af regionens samlede fødevareindkøb på ca. 39 mio. kr årligt.

- Der er tale om meget små mængder, så det er ikke et produkt, som ret mange af vores patienter har fået i deres mad. Det vi i regionen har produceret med ingredienser fra den pågældende leverandør er varmebehandlet i tre timer ved 90 grader, så der er ikke nogen sundhedsmæssig risiko forbundet ved at have spist det, siger Henrik Larsen, sygehusdirektør på Sygehus Vendsyssel.

Det er patienter med tygge/synkebesær, der til det kolde måltid tilbydes gelerugbrød indeholdende produkter fra Nordic Ingredients. På eksempelvis Aalborg Universitetshospital drejer det sig om 1-4 patienter pr. dag i gennemsnit ud af en samlet patientvolumen på ca. 800.

Sygehus Vendsyssel og Aalborg Universitetshospital har nu destrueret alle varer fra Nordic Ingredients, og de bruges ikke længere i køkkenerne.

Region strammer op på indkøbsprocedurer

Nordic Ingredients er ikke en ny og ukendt leverandør. De har været på markedet siden 2004. Efter ønske fra sygehusene blev Nordic Ingredients i 2012 oprettet som leverandør i regionens centrale indkøbssystem, da der er tale om et nicheprodukt til patienter med tygge/synkebesvær, som ikke i forvejen var omfattet af eksisterende indkøbsaftaler.

- Indkøbskontoret har normalt en omfattende kvalitetssikrings af nye leverandører via udbudsprocessen. Da der her er tale om en meget lille volumen, hvor der ikke er indgået indkøbsaftale, er der beklageligvis ikke sket den samme kontrol. Det beklager vi. Vi tager nu initiativ til at screene de nuværende fødevareleverandører uden indkøbsaftaler i forhold til nødvendige godkendelser. Fremadrettet vil der blive forlangt dokumentation for godkendelsen, inden disse små leverandører oprettes i vores indkøbssystem, siger Rikke Secher Kristensen, indkøbschef i Region Nordjylland.

Region Nordjylland er glad for, at Fødevarestyrelsens kontroller har opdaget uregelmæssighederne hos Nordic Ingredients.

- Det er helt afgørende for os, at patienterne på de nordjyske sygehuse kan have tillid til den mad, vi serverer i vores køkkener. I dette tilfælde har der heldigvis kun været tale om meget små mængder, og anvendelsen har ikke været forbundet med nogen sundhedsrisiko. Vi skal selv lære af sådan en episode, og dette giver os en anledning til at gennemgå vore egne procedurer endnu engang, siger Henrik Larsen.

Fakta
- Region Nordjylland eksempelvis har købt følgende produkter hos Nordic Ingredients siden okt./nov. 2012: rugbrødspulver, rullepølsesmag, hamburgerrygsmag, flæskestegssmag og fiskefrikadellesmag.

- Region Nordjylland har købt for følgende beløb hos Nordic Ingredients: 2012: 1.485,31 kr. 2013: 3.787,06 kr. 2014 3.071,66 kr.

- Sygehusene i Region Nordjylland køber til sammenligning fødevarer for ca. 39 millioner kroner pr. år. Disse fødevarer sker primært på indkøbsaftaler, som har været i EU udbud. Her stilles udover krav til kvalitet også krav til, at leverandøren er godkendt til fødevareproduktion og i øvrigt lever op til gældende standarder.

Opdateret