Overvægt grundlægges i barndommen

Nordjylland er landets tungeste region, viser Sundhedsprofilen. Det er en udfordring, der er vigtig at håndtere så tidligt i livet som muligt – er man først blevet overvægtig i barndommen, er der stor risiko for, at man også bærer det med ind i voksenlivet.

Siden Børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital for et år siden modtog en opstartsbevilling til at etablere Videnscenter for Overvægt, har 76 børn med et BMI over 30 fået hjælp. 

»Vi har gjort en forskel for overvægtige børn og deres familier. Da vi startede blev jeg ret chokeret over, hvor dårligt børnene faktisk har det – i trivselsmålinger scorer de på linje med eller værre end børn med kræft,« siger afdelingslæge Ronni B. Jacobsen fra Børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital. 

Derfor mener han også, at det har stor betydning, at man på Videnscenter for Overvægt har både socialrådgiver og psykolog med i behandlerteamet: 

»Vores multidisciplinære tilgang er helt sikkert medvirkende til, at vi har kunnet hjælpe mange børn til vægttab eller vægtstabilisering. Det psykiske er lige så vigtigt som at skabe gode rammer og vaner omkring fysisk aktivitet i hverdagen.« 

Skal ud i nærmiljøet

Nu er det planen, at Videnscenter for Overvægt vil brede behandlingsmetoden ud til at omfatte alle svært overvægtige børn i alderen 8-12 år i regionen – og det kan kun lade sig gøre med kommunerne som aktive medspillere. 

»Fagpersonerne i alle 11 nordjyske kommuner er interesserede i at være med, og det er ret stort – det er første gang, en hel region går sammen om at skabe ensartethed på den her måde,« fortæller projektleder Lone Bodil Jensen, Børneafdelingen. 

Samarbejdet med kommuner, sundhedsplejersker og praktiserende læger bliver altså endnu vigtigere end tidligere, da det er essentielt, at tilbuddet kommer ud i nærmiljøet, hvor børnene befinder sig. 

»På den måde kan vi sikre, at børnene får hjælp efter de samme, gode behandlingsprincipper, uafhængigt om de bor i Brovst eller Brønderslev. Der vil være fælles viden, fælles forståelse og fælles retningslinjer hele vejen rundt, siger Lone Bodil Jensen.

Opdateret