AalborgUH kommer overvægtige børn til undsætning

Nyt tværfagligt tilbud sætter ind med både specialiseret udredning, individuelle kostplaner og social støtte til nordjyske børn, der slås med kiloene.

Det er ingen spøg at være ramt af svær overvægt. Slet ikke som barn. 

Derfor lancerer Børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital nu en intensiveret og prioriteret indsats, som skal hjælpe de overvægtige børn med at smide både kiloene og stigmatiseringen som tykke. 

Det sker med åbningen af Videnscenter For Overvægt, der frem over står klar med både læge, sygeplejerske, socialrådgiver, psykolog og diætist til at støtte børnene. I spidsen står afdelingslæge Ronni B. Jacobsen, der er en af Nordjyllands fremmeste eksperter på netop børn og overvægt. Målgruppen er de tykkeste 1 % af børnene. 

- Vi siger, at det er dem, der svarer til et voksen-BMI på over 30, selvom man ikke helt kan gøre det op på den måde med børn. De har mange problemer som følge af overvægten – både fysiske og psykiske – og dem har vi nu metoder til at kunne hjælpe. Vi tager fat med mange fagligheder og intervenerer så at sige i børnenes dagligdag med både kostomlægning, psykologstøtte og evt. medicinering, siger Ronni B. Jacobsen. 

Psyken skal også behandles

Overvægtige børn er i høj risiko for at udvikle knoglesygdomme, type 2 diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte/karsygdomme. Men de er også ofte ramt af psykiske og sociale udfordringer som følge af overvægten. 

- Det er vigtigt, at vi ikke underkender den psykiske dimension. Overvægt hos børn og unge fører ofte til, at de trives dårligt socialt og føler ensomhed, fordi de har svært ved at følge kammeraterne i leg, sport og fritidsaktiviteter, så der sætter vi intensivt ind. Også med støtte til forældrene, der bærer en stor del af nøglen til barnets trivsel, siger Ronni B. Jacobsen. 

Vores viden skal udbredes

Ronni B. Jacobsen regner med at tage imod ca. 50 nordjyske børn om året, men ud over at hjælpe en masse børn skal Videnscenter For Overvægt også være netop dét – et videnscenter. 

- Vi skal være et sted, som kommuner, praktiserende læger og speciallæger kan henvende sig til for at få den fornødne viden om børn og overvægt. Vi vil gøre meget ud af at være tilgængelige og etablere tætte samarbejdsflader i hele regionen – vores viden skal ud af centret via møder og konferencer, så den kan komme så mange til gode som muligt, fortæller han. 

Videnscenter For Overvægt åbnede 1. marts og bliver officielt indviet den 16. april. Centret tilbyder ambulante forløb for svært overvægtige børn og unge i alderen 0-18 år. Henvisning skal ske via egen læge.

Opdateret