Millionbevilling til forskning i mere lighed i sundhed

Med en forskningsbevilling til Aalborg Universitetshospital på tre millioner kroner fra Karen Elise Jensens Fond søsætter Aalborg Universitetshospital et større forskningsprogram, der skal tage fat på udfordringerne med social ulighed i hjertesundhed. 

Bevillingen er givet til professor Mogens Lytken Larsen, der er leder af Center For Ulighed i Sundhed ved Aalborg Universitetshospital. Over de næste fem år skal en række forskningsprojekter skabe ny viden om, hvordan man sikrer større lighed i sundhed.

- Selvom vi i Danmark har et meget velfungerende sundhedsvæsen, er det desværre velkendt, at personer med eksempelvis kort uddannelse har en højere risiko for sygdom, nedsat livskvalitet og tidlig død. Der er imidlertid kun begrænset viden om, hvilken effekt socialklasse har på effekten af sundhedsvæsenets behandlingstilbud og hvorfor sundhedsvæsenet hos nogle patientgrupper ikke formår at tilføre samme grad af sundhed, siger Mogens Lytken Larsen.

Han glæder sig over, at der med bevillingen fra Karen Elise Jensens Fond nu bliver sat gang i seks konkrete forskningsprojekter, der på forskellig vis skal belyse den sociale ulighed i diagnostik, forebyggelse og behandling af hjertesygdomme fra forskellige vinkler, og meget gerne anvise nogle løsninger på, hvordan man kommer udfordringerne til livs.

Fokus på både forebyggelse og rehabilitering

Blandt studierne er en undersøgelse af sammenhængen mellem socioøkonomisk status og kostvaner blandt 160.000 danskere. Studiet skal kaste lys over eventuelle forskelle i specifikke kostvaner mellem personer med lav og høj socioøkonomisk status, og dermed give et fingerpeg om, hvordan man mest hensigtsmæssigt bør tilrettelægge fremtidige ernæringskampagner.

I et andet studie, der gennemføres i samarbejde med almen praksis, vil forskerne følge op på et tidligere studie, hvor en række potentielt marginaliserede borgere blev tilbudt forebyggende helbredsundersøgelser. Forskerne vil undersøge langtidseffekterne af dette studie. Forskningen foregår som et samarbejde mellem flere sundhedsvidenskabelige institutioner.

Et tredje studie skal undersøge betydningen af social ulighed for, hvor gode patienterne er til at fastholde deres deltagelse i diverse rehabiliteringsforløb efter hjertesygdom.

- Det er nogle meget relevante projekter, som sætter fokus på såvel de indsatser, der kan gøres forebyggende som den efterfølgende rehabilitering, siger Mogens Lytken Larsen og tilføjer: - Det er vores forventning, at forskningen vil føre til ny viden om de væsentligste barrierer for lighed i hjertesundheden og at nye tiltag til bedre identifikation af sårbare patienter og socialt differentierede forebyggelses- og behandlingstilbud kan medvirke til at reducere uligheden.

Fakta: Center for Ulighed i Sundhed

Center for Ulighed i Sundhed ved Aalborg Universitetshospital blev oprettet i efteråret 2014 med det formål at kortlægge barrierer for at opnå mere lighed i sundhed.

Et særligt fokus for centeret er hjerteområdet, hvor Nordjylland har markeret sig som den region i landet, hvor flest dør af efter blodprop i hjertet uden for hospitalsindlæggelse - altså ikke under indlæggelse eller i de første 30 dage efter indlæggelsen.

Centret har etableret en tværfaglig forskningsprofil og et meget tæt samarbejde med andre forskningsmiljøer og institutioner i Danmark.


Opdateret