Symptomer siger intet om lavt stofskifte hos ældre

Ældre mennesker har ofte flere sygdomme med overlappende symptomer. Ikke nok med det, nu er det også vist, at disse symptomer er som vinden blæser ved lavt stofskifte, når man er gammel. Selv en lille mistanke om lavt stofskifte skal afstedkomme en blodprøve, mener forskerne bag en ny undersøgelse.
- Det er fint at være opmærksom på symptomer på lavt stofskifte hos yngre personer, men når man runder de 50 år, begynder symptomerne på lavt stofskifte at blive upræcise. Og har man rundet de 70, kan symptomer på lavt stofskifte faktisk ikke bruges til at vejlede diagnosen.

Sådan fortæller seniorforsker Allan Carlé fra Aalborg Universitetshospital, der sammen med forskere fra Den Danske Jod- og Stofskifteundersøgelse (DanThyr) har undersøgt, om de mest velkendte symptomer for lavt stofskifte også gælder den ældre befolkning. På baggrund af resultaterne anbefaler han, at alle personer over 70 år med selv få symptomer screenes for stofskiftesygdom.

Ældre har færre symptomer

På landsplan får ca. 2.000 personer stillet diagnosen lavt stofskifte hvert år. Langt de fleste patienter er over 50 år, og ca. 40% af alle med nyopdaget lavt stofskifte er over 70 år. Det er derfor vigtigt, mener forskerne, at alle læger er opmærksomme på, hvilke patienter med nye symptomer, der skal have taget en blodprøve for stofskiftet.

- Indtil 50 års-alderen har patienter med nyopdaget lavt stofskifte i gennemsnit 6 symptomer, mens de, der er over 70 år, i gennemsnit blot har 3 symptomer. Det er faktisk præcis det samme som raske i den aldersgruppe. Derfor nytter det ikke noget, når lægen spørger til symptomer på lavt stofskifte hos de ældre, siger Allan Carlé og tilføjer, at man som ældre skal være meget opmærksom på muligheden for lavt stofskifte, selv når man har ganske få symptomer.

- Det er en vigtig opdagelse, fordi den bekræfter vores indtryk af, at det kan være svært at identificere sygdom hos de gamle ud fra det, de fortæller, supplerer Stig Andersen, professor ved Aalborg Universitet og leder af Geriatrisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

- Det kan være fordi, kroppen bliver mere upræcis i de signaler, den giver, når man bliver gammel. Så der skal tænkes bredt hos de gamle, screenes med blodprøver selv ved en lille mistanke om stofskiftesygdom, siger Stig Andersen og fremhæver, at stigningen i antallet af ældre de kommende år understreger betydningen af, at der er fokus på viden om sygdom hos de gamle.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er udført af seniorforsker ved Aalborg Universitetshospital, Allan Carlé og en række forskere ved Den Danske Jod- og Stofskifteundersøgelse (DanThyr), og er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The American Journal of Medicine (link: http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(16)30670-2/pdf )

Opdateret