Fiskespisere kan slippe for blodtryksmedicin

Det betaler sig at spise sundt. Ny forskning fra Aalborg Universitetshospital indikerer, at op mod hver femte med forhøjet blodtryk kan undgå medicin, hvis de jævnligt sætter fisk på menuen.

Knap en million danskere over 20 år har forhøjet blodtryk, og når sygdommen opdages, står behandlingen i mange tilfælde på livslang blodtrykssænkende medicin.

I et nyt studie har forskere ved nyremedicinsk speciale på Aalborg Universitetshospital undersøgt patienter med nyopdaget forhøjet blodtryk. De ville blandt andet se på, om der var en sammenhæng mellem indtaget af såkaldt marine n-3 fedtsyrer (”fiskeolier”) og behovet for blodtrykssænkende medicin.

- De patienter, som havde det højeste indhold af n-3 fedtsyrer i blodet – og altså spiste mest fisk, hvilket blev bekræftet via et spørgeskema – var også dem, som efter et år havde undgået at skulle i medicinsk behandling for deres forhøjede blodtryk, fortæller leder af studiet, overlæge og professor i nyremedicin, Jeppe Hagstrup Christensen.

I studiet fulgte forskergruppen 115 patienter fra det tidspunkt, hvor de ved den praktiserende læge fik konstateret forhøjet blodtryk og et år frem. Da året var gået, blev patienterne igen undersøgt på hospitalet, og forskerne kiggede på den behandling, de i mellemtiden havde fået hos deres læge. 21 af patienterne havde helt undgået blodtrykssænkende medicin – nemlig de patienter, som var ivrige indtagere af fisk eller fiskeolietabletter, og som havde høje mængder af n3-fedtsyrer i blodet.

- Selvom disse patienters blodtryk ikke var helt så lavt, som de der fik medicinsk behandling, så var deres blodtryk acceptabelt. Bortset fra indtaget af n3-fedtsyrer var gruppen sammenlignelig, både hvad angår BMI, livsstil og så videre, forklarer Jeppe Hagstrup Christensen.

Han understreger, at resultaterne ikke siger noget om, at patienter, som allerede er i behandling, kan erstatte medicinen med fisk. Men der er ingen tvivl om, at fiskeolie kan bidrage til at sænke blodtrykket, og studiet viser, at en sund kost i hvert fald i nogle tilfælde kan holde medicinen fra døren.

The silent killer

Forhøjet blodtryk kaldes også "the silent killer", fordi der ofte ikke er nogen advarselstegn. Hjerteforeningen vurderer, at flere end 260.000 voksne danskere har forhøjet blodtryk uden at vide det, og hvis ikke tilstanden behandles, kan det have alvorlige konsekvenser:

- Hvis du har for højt blodtryk, skal hjertet arbejde hårdere, end det er beregnet til. Hjertet og arterierne kommer under pres, og så øges risikoen for hjerteanfald, nyresvigt, øjenskader, åreforkalkning, hjerneblødninger og blodpropper i hjernen, forklarer Jeppe Hagstrup Christensen.

Han anbefaler derfor, at alle voksne med jævne mellemrum får tjekket deres blodtryk – enten hos lægen eller med et blodtryksapparat derhjemme.

Fakta om projektet:

Patienterne, som deltog i projektet var alle henvist fra 44 praktiserende læger i Aalborg Kommune. Forskergruppens resultater er netop bragt i det amerikanske videnskabelige tidsskrift Nutrition Research (http://dx.doi.org/10.1016/j.nutres.2017.02.009)

Opdateret