Nordjyske hospitaler sætter donationsrekord

Overordnet ser det ikke godt ud med antallet af danske organdonationer, men nordjyske hospitaler skiller sig ud. De ligger nemlig 50 procent over landsgennemsnittet.

Et helt nyt liv! Slut med ”bare” at overleve, men i gang igen med at leve livet! Sådan beskriver overlæge på Aalborg Universitetshospital og regional donationsansvarlig overlæge i Region Nordjylland, Preben Sørensen, nogle af de effekter, som donation af organer fra en hjernedød medfører for de, der modtager et organ.

- Der er folk på venteliste til et nyt organ, der dør, mens de venter. Så et nyt organ er ganske ofte livsreddende for modtagerne, og det kan give dem et helt nyt liv og kræfter til igen at kunne være aktive. Derfor glæder det mig selvfølgelig, at vi i Region Nordjylland i 2016 har kunnet gennemføre et rekordstort antal donationer, der ligger langt over landsgennemsnittet, men der er stadig et stort forbedringspotentiale, som vi skal forfølge, siger Preben Sørensen.

En donation giver i gennemsnit fire organer (eksempelvis nyrer, hjerte, lever), men kan give helt op til syv organer. I Danmark foretages der typisk 15 donationer pr. 1 million indbyggere, men i Region Nordjylland ser det altså markant bedre ud. Regionen har knapt 600.000 indbyggere, og der er i 2016 gennemført 14 donationer mod 12 sidste år. Omregnet betyder det godt 23 donationer pr. 1 million indbyggere og altså godt 50 procent over landsgennemsnittet.

- Det er glædeligt, at vi ligger så højt i forhold til landsgennemsnittet, men der er stadig et stort arbejde at gøre både regionalt og nationalt, for som nation ligger vi på europæisk plan i den nederste tredjedel. I Spanien er de eksempelvis meget langt fremme både organisatorisk og holdningsmæssigt, og her er tallet ikke mindre end 35 pr. 1 million indbyggere, siger Preben Sørensen.

Væk med berøringsangsten

Og det er både lægerne og befolkningen, der kan gøre det endnu bedre. Preben Sørensen mener, at lægerne skal være bedre til at tænke på muligheden for organdonation, når man står overfor en døende patient.

- Jeg og mine lægekolleger skal være endnu bedre til at tænke på donationspotentialet, når vi får patienter ind, som allerede er hjernedøde eller på vej mod at blive det. Vi skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som går på, at alle patienter med svære hjerneskader skal visiteres til en intensivafdeling, ikke en sengeafdeling. På intensivafdelingen kan den døende nemlig få den respiratorbehandling, der er forudsætningen for, at organdonation kan blive en mulighed. Vi skal forsøge at afklare den døendes holdning til organdonation. Og så skal vi som læger ikke være så berøringsangste i forhold til at tage den svære dialog med pårørende om, hvorvidt deres kære skal være organdonor, siger Preben Sørensen.

Preben Sørensen underviser sundhedspersonale i hjernedødskriterier, donationsforløb og i kommunikation med pårørende.

- Ofte møder jeg en stor skepsis i starten af undervisningsforløbet, men når personalet får mødt nogle af de, der modtager organer, og hører om deres nye liv, så forsvinder skepsissen tit som dug for solen. Der er endda en dansker, der har fået transplanteret et nyt hjerte, og som efterfølgende har gennemført en ironman, så donationer kan virkelig gøre store forskelle for modtagerne, siger Preben Sørensen.

Hjernedød=død

Han har også en opfordring til befolkningen.

- Tal om donation! Tag stilling! Ofte har folk ikke talt om det på forhånd, og så vælger pårørende det ”sikre” valg og siger nej til donation. Hvis bare folk havde talt om det inden, ville mange flere formodentligt sige ja til at være donor, og dermed ville mange flere på ventelisten kunne få et nyt liv, siger Preben Sørensen.

Og så har han lige en bemærkning til det at være hjernedød og mulig donor.

- Tænk på det at være hjernedød som at være ”rigtig” død. For alternativet til at være donor, det er ikke at ende som svært hjerneskadet på plejehjem, det er at dø. Er du hjernedød, er det respiratoren, der trækker vejret for dig, og der er dermed ”kun” respiratoren mellem hjernedød og hjertedød. Så er man først hjernedød, er der ingen vej tilbage, siger Preben Sørensen, som tilføjer, at man altså også kan være organdonor, mens ens helbred er helt i top.

De såkaldte levende donorer afgiver en nyre for at hjælpe patienter, der er ramt af nyresvigt.

- På den måde bidrager de til, at patienter med nyresvigt får et helt nyt liv, hvor de ikke er bundet af at skulle i dialyse adskillige gange om ugen. Takket være den fantastiske medmenneskelighed, som de levende donorer udviser, får nyresvigtspatienterne et kæmpe løft i livskvaliteten, siger Preben Sørensen.

Yderligere information:

Læs mere om organdonation: http://www.organdonation.dk/  
Registrer dig som organdonor: https://www.sundhed.dk/borger/min-side/mine-registreringer/organdonation/  

Opdateret