Er operation den rette behandling af artrose?

Hvor meget gavner en operation med indsættelse af kunstigt knæled i forhold til udelukkende ikke-operativ behandling, når man lider af artrose (slidgigt)? Det undersøger en forskergruppe ved Aalborg Universitetshospital – som de første i verden siden opfindelsen af det kunstige knæled.

Grundet de demografiske ændringer i de kommende år, vil antallet af personer med knæartrose stige væsentligt - med store personlige og samfundsøkonomiske konsekvenser til følge. 

I dag opereres patienter med svær knæartrose med indsættelse af kunstigt knæled, mens patienter med mild knæartrose bl.a. kan træne med veldokumenteret effekt. Herimellem er en gruppe patienter med moderat artrose, som er kandidater til at blive opereret og få kunstigt knæled og i stigende grad får det, men hvor man ikke ved, hvilken behandling der er bedst. 

En forskergruppe fra Ortopædkirurgisk Forskningsenhed på Aalborg Universitetshospital har – som de første siden knæalloplastikkens opfindelse – rejst spørgsmålet: Hvor meget gavner en operation egentlig denne gruppe artrosepatienter i tillæg til ikke-operativ behandling? 

Trækker lod om kunstigt knæled

- Via lodtrækning deler vi vores forsøgspatienter i to: den ene gruppe bliver opereret med indsættelse af kunstigt knæled suppleret med ikke-operativ behandling, dvs. stillingskorrigerende indlæg, træning, vægttab (ved behov), medicinsk behandling samt patientuddannelse. Den anden gruppe modtager udelukkende sidstnævnte ikke-operative behandling, fortæller Søren Thorgaard Skou, fysioterapeut, ph.d.-studerende, Ortopædkirurgisk Forskningsenhed. 

- Vi håber, at resultatet af vores undersøgelser vil kunne optimere behandlingen af den omfattende gruppe af patienter, som rammes af lidelsen. Det kan være, vi finder ud af, at en operation i kombination med ikke-operativ behandling er meget bedre end udelukkende ikke-operativ behandling, og vi derfor skal fortsætte med at operere denne patientgruppe. Men det kan også være, at vi finder ud af, at der ikke er forskel, så man som udgangspunkt bør tilbyde den ikke-operative behandling, som er en enkel bivirkningsfri behandling med dokumenteret smertereducering, øgning i funktion og livskvalitet, fortsætter han. 

Vi skal ikke operere, bare fordi vi kan

Operationen med indsættelse af kunstigt knæled er aldrig tidligere kontrolleret ved lodtrækningsforsøg. Da den blev indført for 40-50 år siden var det en succes; patienterne var tilfredse, så det blev hurtigt en ”gold standard” og flere og flere bliver opereret. 

- Dengang man startede med at operere, havde patienterne store problemer; de havde voldsomme smerter og kunne måske ikke engang gå. Nu opereres de moderate artrosepatienter også, fortæller Sten Rasmussen, der er forskningsansvarlig overlæge i Ortopædkirurgisk Forskningsenhed. 

- Men ikke alle har gavn af operationen. 20 % på verdensplan har utilfredsstillende smertereducerende effekt af operationen. Kan vi blive bedre til at udvælge dem, der har gavn af en operation, vil vi forbedre kvaliteten af behandlingen af denne patientgruppe betydeligt, supplerer Søren Thorgaard Skou. 

Evaluerer på smerte, funktion, livskvalitet og samfundsøkonomi

Forskergruppen har netop fået de 100 forsøgspersoner i hus, som kræves for at gennemføre studiet: 

- Vi er meget glade og taknemmelige for, at det er lykkedes at få 100 patienter til at være med i forsøget. Nu skal vi ”kun” følge patienterne det kommende år og afvente resultaterne, fortæller Sten Rasmussen. Om et år kan forskerne påbegynde evaluering på de to behandlinger. Det sker gennem måling af patientens oplevelse af smerte, funktion og livskvalitet samt fysiske test af bl.a. muskelstyrke og smertetærskel. Desuden evalueres på samfundsøkonomien i forhold til de to forskellige behandlinger. 

Yderligere informationer

Artrose kaldes også slidgigt, men det er misvisende, da det associerer til, at leddet er slidt og derfor skal holdes i ro eller bør udskiftes. Man kan med fordel behandle artrose gennem ikke-operative behandlinger som træning, diæt etc.

Der foretages ca. 8500 primæroperationer med kunstigt knæled om året i Danmark - heraf 600-700 stk. om året i RN.

Undersøgelsen har opnået støtte fra flere fonde: Det Obelske Familiefond, Gigtforeningen, Spar Nord Fonden, Bevica Fonden, Danske Fysioterapeuter, Speciallæge Heinrich Kopps Legat og Lægeforeningens Forskningsfond.

Opdateret