Rygestop kan udløse stofskiftesygdom

16 pct. af alle nye tilfælde af for lavt stofskifte opstår efter et rygestop, viser ny undersøgelse fra Aalborg Sygehus.

Når den sidste smøg er skoddet, døjer mange danskere med ubehagelige gener som træthed, koncentrationsbesvær og vægtøgning. Gener, som kan være symptom på for lavt stofskifte med behov for livslang behandling med medicin, viser nye forskningsresultater fra Aalborg Sygehus. 

”I vores undersøgelse kunne ca. 85 pct. af alle nye tilfælde af for lavt stofskifte, der opstod inden for to år efter et rygestop, tilskrives rygestoppet. Om patienterne havde røget i to, 10 eller 20 år gjorde ingen forskel. Rygning er dog så livsfarligt, at det under alle omstændigheder er vigtigt at holde op,” siger seniorforsker og speciallæge i endokrinologi Allan Carlé og professor, overlæge, dr.med. Peter Laurberg fra afdelingen for stofskiftesygdomme på Aalborg Sygehus. 

De har netop fået publiceret undersøgelsen i tidsskriftet Clinical Endocrinology. 

Overser symptomer

På baggrund af den nye viden opfordrer Allan Carlé og Peter Laurberg praktiserende læger og personer, der for nyligt er stoppet med at ryge, til at være opmærksomme på symptomerne: 

”Mange tilfælde bliver opdaget alt for sent. Mange går rundt i flere måneder og har det dårligt og ender måske med at blive sygemeldt. Der skal kun en simpel blodprøve til at stille diagnosen, og det er på ingen måde en sjælden sygdom. Er man ikke opmærksom på symptomerne, får man måske lyst til at ryge igen, fordi man har det så dårligt. Det ville jo være den værste konsekvens,” siger Allan Carlé. 

Det er et af de mange kemikalier i tobak, som påvirker immunsystemet på en måde, der gør, at et pludseligt rygestop får immunsystemet til at blive meget aggressivt over for skjoldbruskirtlen. 

”Vores hypotese er, at der sker en tilpasning af immunsystemet, mens man ryger, mens det at holde op, typisk sker fra den ene dag til den anden. Når man så pludselig holder op, angriber immunsystemet skjoldbruskkirtlen, og stofskiftet falder drastisk,” siger Peter Laurberg.

Fakta om lavt stofskifte

  • Skyldes, at skjoldbruskkirtlen (thyroidea) ikke producerer nok stofskiftehormoner, og kroppens celler bliver derfor understimuleret.
  • Hvert år får omkring 1.500-2000 danskere sygdommen. Typiske symptomer er: Træthed, kuldskærhed, koncentrationsbesvær, vægtøgning, forstoppelse, tør hud, menstruationsforstyrrelse, væskeophobning, dårlig hukommelse og langsom puls.
  • Desuden øger lavt stofskifte risikoen for graviditetskomplikationer.Diagnosen stilles ved en blodprøve, og behandlingen, der ofte er livslang, er tabletter med stofskiftehormon.

Om undersøgelsen

  • 140 tilfældigt udvalgte nyligt diagnosticerede patienter med lavt stofskifte er blevet sammenlignet med en kontrolgruppe på 560 raske personer, der matcher alder, køn og landsdel.
  • Grupperne har blandt andet besvaret spørgeskemaer om livsstilsvaner og fået taget blod- og urinprøver.
  • Undersøgelsen bygger på store mængder befolkningsdata fra Aalborg og København, som blev indsamlet i perioden 1997-2000 som led i ”Den Danske Jod og Stofskifteundersøgelse”.
  • Undersøgelsen, der er en del af monitorering af den danske jodberigelse af salt, er et samarbejde mellem Aalborg Sygehus, Bispebjerg Hospital, Center for Sygdomsforebyggelse, Glostrup og DTU Fødevareinstituttet.

Kontaktpersoner

Allan Carlé, seniorforsker, ph.d., Speciallæge i endokrinologi, Medicinsk Endokrinogisk Afdeling, Aalborg Sygehus, Aarhus Universitetshospital. Mail. alc@rn.dk

Peter Laurberg, dr.med., overlæge og klinisk professor i intern medicin ved Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, Aalborg Sygehus, Aarhus Universitetshospital. Mail. peter.laurberg@rn.dk

Opdateret