To millioner til forskning i ny behandling af mellemørebetændelse

Det Obelske Familiefond har støttet Aalborg Universitetshospital med 2 millioner kroner til et projekt, som kan være startskuddet til en ny behandlingsform til gavn for børn og voksne med senfølger af mellemørebetændelse.

Mellemørebetændelse er en af de hyppigste tilstande hos børn, og den kan også ramme voksne. Gentagne mellemørebetændelser kan behandles med anlæggelse af dræn for at skabe ventilation til mellemøret og derved undgå undertryk, væskeansamling og betændelse.

- Hele 30 procent af Danmarks børn får anlagt dræn i ørene, inden de bliver 10 år. Mange af de børn oplever vedvarende mellemørebetændelser, som kan føre til yderligere anlæggelse af dræn, og som ved længere perioder med hørenedsættelser kan medføre sproglige og indlæringsmæssige vanskeligheder. En del af de sværeste tilfælde får vedvarende skader på trommehinde og mellemøre, som senere i barndommen eller i voksenalderen kræver øreoperation med rekonstruktion af trommehinde og mellemøreknogler, fortæller forskningsansvarlig overlæge i specialet for Øre-, Næse-, Halssygdomme, Michael Gaihede.

Medicinsk behandling i stedet for operation

Michael Gaihede er en respekteret og anerkendt forsker i mellemøresygdomme med et solidt internationalt og nationalt netværk. Et nyt forskningsprojekt skal derfor bygge på Michael Gaihedes forskning, som bryder med den traditionelle behandlingsform med anlæggelse af dræn i ørene. 

- En del af vores forskning peger på, at slimhinden i mellemøret er direkte aktiv i reguleringen af tryk i mellemøret, og da tilstanden med undertryk er præget af inflammation, så kan medicinsk behandling med binyrebarkhormon formentlig være en god behandling. Da vi yderligere har opdaget nye kanaler i knoglen bag ved ydre ører, som indeholder blodkar direkte ind til mellemøret, så vil hormonet kunne gives som en depotinjektion bag ved øret med virkning over 3-4 uger, forklarer Michael Gaihede.

I første omgang skal Michael Gaihede og kolleger undersøge slimhindens struktur hos både raske og syge for at underbygge dens funktion. Det indebærer mikroskopiundersøgelser af væv med immunfarvninger og mikro-CT-scanning af mellemøret. 

- På sigt kan det underbygge ny behandling med binyrebarkhormonbehandling i stedet for operation med anlæggelse af dræn. Det vil være en mere skånsom behandling, og det kan bevare slimhinden mere sund, så en række senfølger med skader på mellemøret kan undgås, slutter Michael Gaihede.

Opdateret