Om Neuropædiatrisk Team

Neuropædiatrisk Team er et specialiseret tilbud til børn og unge fra 0-15 år bosiddende i Region Nordjylland og som har motoriske vanskeligheder af væsentlig betydning for barnets hverdag. Enkelte børn følges efter en konkret vurdering op til 18 år. Der er tilknyttet ca. 590 børn og unge.

Neuropædiatrisk Teams målsætning er, at familier med børn og unge med motoriske vanskeligheder trives i dagligdagen på trods af de vanskeligheder, barnet/den unge har. Derfor kan teamets opgaver for eksempel være at danne bindeled mellem familier, sygehussektor, primærsektor og kommune. Teamets terapeuter og socialrådgiver har mulighed for at deltage i møder i barnets nærmiljø, hvis der er behov for teamets viden om barnet.

Når et barn visiteres til Neuropædiatrisk Team, bliver barnet og familien tilknyttet et fast team bestående af en børnelæge, ergo- eller fysioterapeut og socialrådgiver. Børnelæge og terapeut deltager ved alle kontroller og socialrådgiveren deltager ved første (og sidste) kontrol i teamet og deltager herefter kun efter behov. Som hovedregel indkaldes der til årlige kontroller, men efter en vurdering kan der være kortere eller længere intervaller mellem kontrollerne. Helt små børn ses med kortere intervaller.

Neuropædiatrisk Team har desuden tæt samarbejde med ortopædkirurg, psykolog og diætist, som kan tilknyttes barnet, hvis der er behov for det.
Neuropædiatrisk Teams opgaver spænder vidt og tilpasses i høj grad til det enkelte barn, men kan fx være

  • at foretage neuropædiatrisk udredning, undersøgelse og behandling ambulant eller i forbindelse med indlæggelse
  • at varetage den overordnede koordinering af den specialiserede neuropædiatriske indsats under indlæggelse
  • at være bindeled mellem familier, sygehussektor, primærsektor og kommuner
  • at koordinere indsatsen mellem fagpersoner internt og eksternt
  • at formidle viden og erfaringer til familier, kommuner, daginstitutioner og skoler
  • at være ansvarlige for implementering af CPOP i Region Nordjylland
  • at forske og indsamle viden på højt specialiseret niveau

Børn med cerebral parese tilbydes en koordineret tværfaglig indsats jævnfør Cerebral Parese Opfølgningsprogrammet, CPOP. Se evt. www.cpop.dk for yderligere information.

Teamet arbejder tæt sammen med Børneafdelingens rehabiliterings- og palliationssygeplejerske, som kan tilknyttes i særlige situationer i kortere eller længere perioder af barnets liv.