Forskere udfordrer gammel 6-timers regel

Hvor længe kan steriliserbart medicinsk udstyr tåle at ligge uden at blive steriliseret, før det tager skade? Det undersøges i et nyt forskningsprojekt, der afprøver holdbarheden af den nuværende 6-timers regel for genbehandling. 

Ifølge dansk infektionshygiejnisk standard må der maksimalt gå 6 timer efter afsluttet operation, inden medicinsk steriliserbart udstyr skal genbehandles. Standarden skal sikre, at produktets kvalitet ikke forringes som følge af ikke at være blevet rengjort og steriliseret.

Den primære bekymring i forhold til instrumenters kvalitet er risikoen for korrosion og derigennem ødelæggelse af instrumentets overflade. Men ifølge postdoc ved Klinik Akut og Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Karin Bundgaard, findes der ingen forskning, der underbygger, hvorfra de 6 timer kommer, eller hvorfor de 6 timer er blevet den gyldne standard. 
Fra oktober begynder hun derfor på et forskningsprojekt, der skal undersøge, om grænsen virkelig går ved 6 timer.

- Sterilcentralen på Aalborg Universitetshospital har et ønske om at udfordre 6-timers reglen for genbehandling, da der venter en række økonomiske og organisatoriske udfordringer ved udflytningen til NAU, forklarer Karin Bundgaard.

I forbindelse med udflytningen til Nyt Aalborg Universitetshospital, har man overvejet, om genbehandling af steriliserbart medicinsk materiale kan centraliseres. Der er dog nogle logistiske udfordringer med at få materialet til genbehandling transporteret til en central sterilcentral inden for tidsrammen på 6 timer. 

- Vi vil derfor undersøge, om der sker en stigning i indholdet af restprotein på forskellige kirurgiske instrumenter, som er proportionel med den tid, der går, inden genbehandlingsprocessen igangsættes. Vi vil desuden undersøge, om instrumenterne skades af korrosion, siger Karin Bundgaard.

Kan få betydning for fremtidig organisering

Hvis tesen om, at tidsgrænsen kan forlænges, holder stik, kan studiet få betydning for hvordan man i fremtiden vil tilrettelægge arbejdet i Sterilcentralen. Ligeledes vil studiet kunne bidrage med evidensbaseret viden i diskussionen om centralisering af sterilcentrale i andre dele af landet.  

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Sterilcentralen, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling og Infektionsmedicinsk Afdeling og Aalborg Universitet, og resultaterne ventes at foreligge i første halvdel af 2018.

Opdateret