Patientundersøgelse: Samarbejde giver højere tilfredshed hos patienter

Patienter giver sygehusene i Region Nordjylland en meget høj vurdering i den årlige LUP for 2011 (Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser). En positiv fremgang ses blandt andet ved sygehusenes fokus på overgangen mellem sygehus og kommune.

Sygehusene i Region Nordjylland får i forhold til resten af landet en bedre vurdering på samarbejde med kommuner om patienters udskrivelse. 

Det er et vigtigt samarbejde, som hjælper patienten i overgangen fra sygehus til behandling i hjemmet. Samlet har 91 procent af patienterne i Nordjylland et godt eller virkelig godt indtryk af samarbejdet. 

Et projekt på Aalborg Sygehus har fx gjort personalet endnu mere opmærksomme på kommunens håndtering af borgerne før og efter udskrivelse. Projektet kaldes ”bytte-bytte sygeplejersker”, hvor sygehusets sygeplejersker kan få to dages studiebesøg i kommunen og sygeplejersker ansat i kommunen får modsat også to studiedage på sygehuset: 

- Efter projektet begyndte er vi på afdelingen blevet mere opmærksomme på de ting, der for alle parter giver en bedre udskrivelse, siger Maria Andersen, sygeplejerske, Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Sygehus. 

- Jeg fik en større indsigt i de udfordringer mine kolleger har i hjemmesygeplejen, når vi udskriver patienter fra sygehuset. Min oplevelse er, at langvarige, komplicerede patientforløb giver komplicerede udskrivelser, og der gør vi mest gavn, når sygehuset kommunikerer bedst muligt med kommunen, så vi undgår at informationer går tabt, siger Maria Andersen. 

Sygehusene i hele regionen har også som de første i landet indført elektronisk kommunikation med kommunerne i Nordjylland. 

Den positive udvikling i samarbejdet med kommunerne til gavn for patienterne er medarbejdernes fortjeneste siger Jens Winther Jensen, sundhedsfaglig direktør i Region Nordjylland: 

- Vi ser her en klar tendens til, at konkrete projekter med engagerede medarbejdere giver et positivt resultat med gladere patienter. Det er flot gået af personalet. Patienterne skal samtidig have tak for at ville deltage i undersøgelsen og give deres vurdering, for det kan være med til at højne kvaliteten på sygehusene, siger Jens Winther Jensen. 

Yderligere informationer 

LUP 2011
Resultaterne i Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser offentliggøres 3. maj, og resultaterne kan læses på denne side: http://patientoplevelser.dk

I Region Nordjylland har 3.978 indlagte patienter og 9.715 ambulante patienter svaret på Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser 2011 (LUP 2011). 

LUP 2011 viser, at 93 pct. af indlagte patienter og 96 pct. af ambulante patienter i Nordjylland har et godt eller virkelig godt samlet indtryk af deres oplevelser i forbindelse med et behandlingsforløb på sygehuse i Region Nordjylland. 

Det regionale resultat svarer til resultatet i undersøgelsen af 2010. 

Undersøgelsen indeholder både landsdækkende og regionale spørgsmål. 

I undersøgelsen for 2011 er der nye spørgsmål, som handler om patientens behov for hjælp til at spise og drikke, personlig hygiejne og behov for søvn og hvile.

Opdateret