Aalborgforskere udvikler simpel strækøvelse mod genstridige hælsmerter

Vil du have bugt med smerter i hælen, kan noget så simpelt som en trappe og en rygsæk fyldt med bøger være løsningen. Det viser forskning fra Fysio- og ergoterapien på Aalborg Universitetshospital.

Plantar fasciitis, eller senebetændelse under foden, som lidelsen hedder på dansk, er smerte i hælen forårsaget af irritation af de senebånd, der går fra forfoden og til hælen på undersiden af foden. Tilstanden kan være langvarig og kompliceret at slippe af med igen. En undersøgelse blandt uerfarne løbere viste for nyligt, at de, der udviklede senebetændelse under foden typisk skulle bruge mindst fem måneder på at komme sig, og nogle måtte helt holde sig fra løbeskoene i et år eller mere.

Indtil for nylig har standardbehandlingen bestået af strækøvelser og anti-inflammatorisk, smertestillende medicin såsom ibuprofen eller kortison. Men mange forskere mener nu, at anti-inflammatorisk medicin er unødvendigt, fordi tilstanden kun i begrænset grad indebærer betændelse, mens udstrækningsøvelser stadig anbefales.

Imidlertid viser en ny undersøgelse fra Fysio- og Ergoterapien på Aalborg Universitetshospital, offentliggjort i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, at en simpel øvelse kan være mere effektiv.

Øvelsen består i at stå barfodet på et trappetrin med et sammenrullet håndklæde hvilende under tæerne på den ømme fod, mens man lader hælen ”hænge” ud over kanten af trinnet. Det upåvirkede ben skal hænge frit, let bøjet ved knæet.

Derefter skal man langsomt hæve og sænke hælen efter forskriften tre sekunder op, holde positionen i to sekunder og tre sekunder ned.

Når deltagerne i undersøgelsen ubesværet kunne gennemføre 12 gentagelser, fik de en rygsæk fyldt med bøger spændt på ryggen, og blev herefter bedt om at gentage af øvelsen 8-12 gange hver anden dag.

I undersøgelsen blev en kontrolgruppe bedt om at gennemføre de sædvanlige strækøvelser, hvor de skulle trække tæerne mod deres skinneben 10 gange, tre gange dagligt.

Efter tre måneder kunne de deltagere, som udførte øvelserne på trappen, melde om store forbedringer. Deres smerte og invaliditet var faldet markant. Kontrolgruppen, som udførte de gængse strækøvelser, viste kun små forbedringer – men efter yderligere ni måneder rapporterede de fleste om smertelindring.

Ifølge forskeren bag undersøgelsen, fysioterapeut, ph.d. Michael Skovdal Rathleff, viser forsøget, at de nye træningsøvelser, giver hurtigere smertereduktion, og at bøger – på en helt ny måde – kan have en helbredende effekt.

Opdateret