Ny operation skal nedbringe venteliste på rekonstruktion efter brystkræft

Nordjyske kvinder tilbydes nu ny type rekonstruktion af bryst i forbindelse med kræftbehandling. Dermed kan de undgå både transport ud af regionen og lang ventetid på operationen, som hidtil kun er blevet foretaget i Aarhus, Odense, Herlev og på Rigshospitalet.

Rekonstruktion af bryst efter kræftoperation
Den 4. september var der premiere på den første såkaldte DIEP-Lap-operation på Plastikkirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Det er en operation, hvor man i én enkelt operation rekonstruerer et bryst med fedt og væv fra kvindens mave.

- Brystrekonstruktion med hud og fedtvæv fra maven er for mange kvinder en win-win situation. De kommer af med en måske uønsket fedtophobning på maven, og får i en enkelt operation genskabt et naturligt bryst, som følger kvinden livslangt, siger overlæge Gete Toft, Plastikkirurgisk Afdeling, der kommer til at varetage operationerne.
Den nye behandling er en af de nye såkaldte Højt Specialiserede Funktioner, som Aalborg Universitetshospital har fået tildelt i forbindelse med den nye Specialeplan fra Sundhedsstyrelsen.

Forventning om max. ventetid på 3 måneder
- Det har været meget vigtigt for os at give de nordjyske kvinder muligheden for at få foretaget operationen i regionen og ikke mindst at nedbringe den lange ventetid, der er på den type operation. Det er belastende både fysisk og psykisk at vente så lang tid på en brystrekonstruktion oven i et kræftforløb, siger klinikchef Lars Maagaard Andersen, Klinik Kirurgi og Kræftbehandling.
Hidtil har de nordjyske kvinder kunnet fået tilbudt operationen i Aarhus, Odense, Herlev og på Rigshospitalet, og der har der ofte været op til halvandet års ventetid. Nu er forventningen, at ventetiden kommer ned på max. tre måneder.

- Vi glæder os meget over at være kommet i gang med den nye behandling og planlægger efter at operere en patient om ugen i løbet af det næste halve år, og så tager vi, ud fra ventelisten, en vurdering af behovet, siger Gete Toft, der har stor erfaring med DIEP-Lap-operationer fra sin tidligere ansættelse på Aarhus Universitetshospital.

Yderligere informationer
DIEP-Lap Fakta:
• Operationen varer 6 timer
• Foretages af 2 speciallæger og 2 specialuddannede sygeplejersker
• Patienten observeres i 3 døgn af specialuddannet sygeplejerske
• Patienten er indlagt i 3-4 døgn efter operationen.

Opdateret