Færre høreapparater skal ende i skuffen

Op mod hvert femte høreapparat kommer aldrig i brug – simpelthen fordi brugeren ikke er tilfreds med, hvordan det fungerer i hverdagen. Nyt forskningsprojekt skal føre til en mere præcis metode til diagnosticering af høretab og bedre tilpasning af høreapparater.
Øre-Næse-Halskirurgisk og Audiologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital er partner i det nye forskningsprojekt, der - under akronymet BEAR (Better Hearing Rehabilitation) og med en bevilling på 28 mio. kr. fra Innovationsfonden i ryggen - har til hensigt at gøre op med antallet af ”skuffeapparater” og skabe mere tilfredse høreapparatbrugere:

- Formålet med projektet er først og fremmest at forbedre de diagnostiske tests. Den test, man bruger i dag, når man skal vurdere en borgers høretab, er ikke helt så succesfuld, som man kunne ønske sig, fortæller forskningsansvarlig overlæge, ph.d. ved Øre-Næse-Halskirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, Michael Gaihede.

Ifølge overlægen tager testene nemlig ikke højde for ”virkelighedens” forhold, men bliver gennemført som høreprøver, hvor brugeren udstyres med et sæt hovedtelefoner i et lydisoleret rum:

- Den nuværende test tager for eksempel slet ikke højde for baggrundsstøj, så når brugeren kommer ud med sine nye høreapparater, er de indstillet til at fungere bedst under nogle forhold, som sjældent findes i hverdagen, og så er konsekvensen, at de bare ender i skuffen.
Unik viden til brug for bedre høreapparater 

Udfordringen for forskerne er derfor at udvikle en mere virkelighedsnær høreprøve, som kan give et bedre udgangspunkt for den efterfølgende justering af høreapparatet, som ikke er mere tidskrævende end den nuværende, forklarer specialeansvarlig overlæge Dan Dupont Hougaard, Audiologisk Afdeling.

– I projektet indsamles desuden viden, som projektets industrielle partnere – høreapparatproducenterne Oticon, GN ReSound og Widex – skal bruge for at bruge til at udvikle de algoritmer, der behandler lyden i høreapparaterne, og som skal sørge for at optimere den under alle forhold. 
Selvom producenterne af høreapparater i mange år løbende har forbedret den bagvedliggende teknologi, så giver dette projekt dem en enestående mulighed for at basere udviklingen på data fra hundredevis af patienter. 

Foruden Aalborg Universitetshospital og høreapparatproducenterne deltager også Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Audiologisk Afdeling i Odense samt Danmarks Teknologiske Universitet i projektet.

- Vores rolle på hospitalet og på Audiologisk Afdeling, sammen med vores kollegaer i Odense, er at gennemføre de diagnostiske tests og afprøve nogle nye metoder, der forhåbentlig kan give et bedre billede af folks høretab. Det er et rigtig spændende projekt med nogle gode perspektiver, som vi er stolte over at kunne bidrage til, siger Michael Gaihede.

Projektet er planlagt til at køre over de næste fem år. Foruden støtten fra Innovationsfonden bidrager de tre høreapparatproducenter hver med 5 mio. kr.

Opdateret