Aalborg Universitetshospital først med mere skånsom metode til bypass-kirurgi på hjertet

Som første hospital i Danmark og ét af de første steder i Europa, har læger ved Hjerte-lungekirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, taget en ny og mere skånsom operationsmetode i anvendelse, når der skal anlægges mere end én omkørsel i forbindelse med en bypass-operation på hjertet.

Bypasskirurgi i hjertet er en smertestillende og livsforlængende operation, som bruges ved åreforkalkning i hjertet. Læger på Aalborg Universitetshospital tog tidligere på måneden en ny operationsmetode i brug, hvor man anlægger alle omkørslerne igennem et kun 5-7 cm langt snit imellem ribbenene på venstre side lige under brystvorten. Hos kvinder anlægges snittet lige under venstre bryst. Hidtil har man skåret hele brystbenet igennem på langs for at kunne anlægge de nødvendige omkørsler, hvis der skulle anlægges mere en blot en enkelt omkørsel på forsiden af hjertet.

- Tidligere på måneden udførte vi de første operationer med assistance af en erfaren specialist fra Indien. Operationerne var vellykkede, og vi nu frem til, at endnu flere patienter kan få gavn af denne nye operationsmetode, fortæller professor og specialeansvarlig overlæge ved Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling, Jan Jesper Andreasen.

Samme kvalitet og større patienttilfredshed

Han og kollegaerne har forberedt den nye operationsmetode igennem længere tid og har blandt andet været på studiebesøg i USA og Indien for at lære den nye operationsmetode.

- Operationsmetoden kræver særlige instrumenter, der kan nå ind til hjertet igennem det lille snit imellem ribbenene, og udføres som oftest mens hjertet slår uden at være tilkoblet en hjerte-lungemaskine, forklarer Jan Jesper Andreasen.

Resultater fra udlandet har vist, at operationsmetoden på kort og længere sigt giver lige så gode resultater som efter konventionel bypass-kirurgi, men patienttilfredsheden er større.

- Fordelen ved den nye metode er, at vi nu kan undgå at save brystbenet igennem. Det betyder, at patienterne kommer hurtige tilbage til normal daglig aktivitet uden at skulle vente i to måneder på, at brystbenet vokser solidt sammen. Hertil kommer, at man helt eliminerer risikoen for, at der kan opstå betændelse i brystbenet, hvilket en invaliderende komplikation, som ses hos omkring 1% af patienterne der får åbnet brystbenet, forklarer professoren.

Ikke alle patienter er dog egnede til den nye operationsmetode. Akutte operationer og operationer hos patienter, der har problemer med hjerterytme og hjerteklapper må stadig opereres med den konventionelle metode.

- Det er især patienter, der er i øget risiko for, at der kan opstå problemer med brystbenet, som vil få gavn af den nye operationsmetode. Dette gælder patienter med insulinkrævende sukkersyge, patienter med KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom), ældre patienter med afkalkede knogler og patienter som er svære at mobilisere efter operationen, siger Jan Jesper Andreasen og tilføjer:

- Vi vil i begyndelsen udvælge de mindst komplicerede patienter til den nye operationsmetode, men efterhånden som vores erfaring vokser, vi vil tilbyde operationen til flere og flere.

Der foretages i Danmark lidt under 2.000 bypass-operationer i hjertet hvert år.

Opdateret