Hospitaler kan erstatte dyrt måleapparatur med legetøj

Populært balancebræt til spillekonsol er et både billigt og effektivt alternativ til det meget kostbare udstyr, hospitaler, universiteter og rehabiliteringscentre normalt bruger til måling af muskelstyrke i benene. Det bekræfter en undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital.

Foto: Lasse Høj, Foto-AV, Aalborg UniversitetshospitalHvis ikke du selv har ét, så kender du sikkert én af de 43 millioner mennesker, som på et tidspunkt har købt et balancebræt til deres Nintendo spillekonsol. Udover at være det mest udbredte tilbehør til en spillekonsol nogensinde, så viser forskning fra Aalborg Universitetshospital nu, at det såkaldte Wii Balance Board er fremragende til at måle muskelstyrke med.

- Muskelstyrke i benene er en forudsætning for at være i stand til at klare dagligdags aktiviteter, som fx at rejse sig fra en stol eller stå ud af sengen om morgenen. Desuden er nedsat muskelstyrke i benene den største risikofaktor for faldulykker hos ældre og derfor vigtig at undersøge.

Det fortæller idrætsfysiolog og seniorforsker ved Geriatrien på Aalborg Universitetshospital, Martin Grønbech Jørgensen. Han har i et forskningsprojekt undersøgt, om det udbredte træningsbræt fra Nintendo kan præstere det samme, som de dyre medicinske måleredskaber. Og overraskende nok viser det hvide plasticbræt sig at være både holdbart og pålideligt. Ja faktisk måler det lige så nøjagtigt som det langt dyrere apparatur.

- Det er faktisk ikke helt uvæsentligt. Wii-boardet kan fås overalt i verden til en pris, der svarer til under 500 kroner, så det er både billigt og let tilgængeligt – og så fylder brættet ikke mere, end at det kan være i en taske. Det er sådanne egenskaber, der er er afgørende for, at måling af objektiv muskelstyre kan få større udbredelse i rehabiliteringsklinikker og i træningscentre.

Til forskningsprojektet har forskergruppen udviklet særlig software, som registrerer målingerne fra balancebrættet på helt almindelig PC.

Trænings- og måleredskab i ét

Ifølge Martin Grønbech Jørgensen er Wii-boardet et velegnet alternativ til de meget dyre, stationære dynamometre, som i dag er ”golden standard” til måling af muskelstyrke i benene, idet anskaffelsesprisen er lav og anvendeligheden stor: 

- Vi har tidligere vist, at Wii-boardet er både velegnet og motiverende træningsredskab, som med fordel kan bruges i for eksempel ældrecentre rundt omkring i landet – og derfor er det kun mere interessant, at de sensorer, som sidder i brættet, er så præcise, at de også kan bruges til at lave kliniske målinger. Det gør jo, at man har et effektivt trænings- og måleredskab i samme enhed, slutter Martin Grønbech Jørgensen.

Forskningsresultatet er netop blevet publiceret i det internationale videnskabelige tidsskrift, PLOS One.

Opdateret