Topforskere mødes i Aalborg

Nogle af verdens fremmeste forskere inden for immunologi i forbindelse med graviditet mødes i denne uge til kongres i Aalborg for at præsentere deres viden. Kongressen er arrangeret af Aalborg Universitetshospital.

I et tætpakket program vil mere end 100 forskere fra hospitaler og universiteter fra 22 lande i løbet af tre dage præsentere og diskutere den nyeste forskning og skabe nye samarbejder.

Blodprøve kan forudsige for tidlige fødsler
Et af de forskningsresultater der præsenteres, kan ifølge professor i gynækologi, graviditet og fødsel, Ole Bjarne Christiansen, revolutionere måden, man håndterer patienter, som er i risiko for at føde for tidligt:

- En forsker fra Stanford University i Californien har fundet frem til en metode, hvor man ved at analysere en række immunologiske faktorer i en blodprøve taget på et tidspunkt under graviditeten meget nøjagtigt kan beregne, hvornår en fødsel vil gå i gang. Det ser jeg meget frem til at høre mere om, for kan vi gribe forebyggende ind hos patienter, som er i høj risiko for for tidlig fødsel, kan det have afgørende betydning, fortæller han.

Behandling virker – men hvorfor?

Ifølge Ole Bjarne Christiansen er kongressen en mulighed for at komme på forkant med ny viden, som han og kollegaerne på et tidspunkt kan være blandt de første til at indføre i patientbehandlingen. Men samtidig er kongressen også en anledning til at indgå internationale forskningssamarbejder:

- I Aalborg er vi særdeles gode til at hjælpe patienter med gentagne ufrivillige aborter med immunologiske behandlinger. Men vi mangler samarbejde med immunologer, der kan hjælpe os med at undersøge, hvad der rent faktisk sker, når vi giver dem disse behandlinger. Vi vil jo rigtig gerne vide, hvorfor de behandlinger, vi har så stor succes med, rent faktisk virker, og vi vil gerne blive klogere på i hvor store doser og hvor længe, vi skal behandle, fortæller han. 

Ifølge professoren er internationalt samarbejde i stigende grad nøglen til at kunne gøre sig gældende i konkurrencen om forskningsmidler, og han har således allerede aftalt møder med flere fremtrædende forskere om at bruge dagene på at planlægge fælles projektansøgninger.

Anerkendelse af Aalborg-forskning

At kongressen i år afholdes i Aalborg er en anerkendelse af Ole Bjarne Christiansens mangeårige forskning inden for immunologiske årsager til gentagne ufrivillige aborter – et område, hvor han i dag regnes blandt én af verdens førende forskere. Han er medstifter af det europæiske selskab for reproduktionsimmunologi, og det er i det regi, at kongressen afholdes.

- Det er ikke hver dag, at vi i Aalborg er vært for videnskabelige kongresser af den størrelse, så det er vi naturligvis meget stolte over at have fået muligheden for, siger Ole Bjarne Christiansen. 

Kongressen, der har navnet ”ESRI 2018” afholdes fra tirsdag den 28. august til og med fredag den 31. august på hotel Comwell Hotel Hvide Hus i Aalborg. Se eventuelt www.esri2018.eu

Opdateret