Se bedre med saltvand

Som de første i Danmark indfører Aalborg Universitetshospital en teknik, der vil mindske risikoen for blodpropper i forbindelse med hjerteoperationer.

 
Foto: Lene Pedersen, Kommunikation

Hvad får man, når luftveje krydser en hovedpulsåre? Man får en blind plet, og det er noget skidt! Ikke mindst når man står over for at skulle gennemgå en hjerteoperation. Den blinde plet opstår, fordi man på en ultralydsundersøgelse ikke kan se gennem luft og derfor ikke igennem vore luftveje.

En ultralydsundersøgelse af hjertet gennem spiserøret, kaldet transesophageal ekkokardiografi eller TEE, er standardprocedure inden en hjerteoperation, så lægerne får vished for, at alt omkring patientens hjerte ser ud, som det forventes. Men der er jo lige det med den blinde plet, som ultralydsundersøgelsen ikke siger noget om, da ultralydsbølger ikke kan ”se” gennem luft.

Dét er et problem. For den blinde plet er præcist det sted, hvor kirurgerne under hjerteoperationen sætter den tang fast, som stopper blodtilførslen, så hjertet ikke bevæger sig under operationen. Og hvis patienten har kalk i hovedpulsåren, kan trykket fra tangen løsne kalken, som så kan danne en blodprop i hjernen.

Kalk kan ses med en CT-skanning, men det gøres ikke som standard, da det både er bekosteligt og vil sætte skannerkapaciteten yderligere under pres. Ofte vil kirurgerne simpelthen med hænderne kunne mærke kalken, hvis den er hård, men ikke den såkaldt bløde kalk. 

Ballon giver klarsyn

Men i samarbejde med hollandske læger indfører Aalborg Universitetshospital som de første i Danmark nu en ny teknik, der eliminerer den blinde plet. Teknikken kaldes ”Vascular TEE view” og består af en ballon, der føres ned i patientens luftrør og fyldes med saltvand (patienten er i fuld narkose). Og så er der pludselig ikke længere en blind plet, for ultralyd kan godt ”se” gennem det saltvand, der nu er der i stedet for den luft, der før forårsagede den blinde plet.

Og indførelsen af den nye teknik glæder overlæge Angela Mahdi fra TV-anæstesi på Aalborg Universitetshospital.

- Det er en klar forbedring af vores udredning og behandling, at vi nu har et ekstra værktøj i værktøjskassen, som både er meget effektivt og tilmed billigere end en CT-skanning. Og så skal vi tilmed ikke flytte patienten, som vi skal ved en CT-skanning. Der er ingen ulemper for patienten med den nye teknik, og så mindsker den tilmed risikoen for blodpropper, siger Angela Mahdi.

En ballon koster cirka 1500 kroner, og Angela Mahdi forventer, at ballonen vil blive brugt ved cirka ti procent af de, der skal gennemgå operationen.

- Der er ingen grund til at bruge ballonen til alle. Kun de, der generelt har meget kalk og forhøjet kolesterol, vil blive undersøgt ved hjælp af ballonen, og det bliver nok cirka 20 - 30 om året. Og vi glæder os over nu at kunne tilbyde vore patienter denne nye teknik, siger Angela Mahdi.

Opdateret