Ny praksis for behandling af blod giver større patientsikkerhed

Klinisk Immunologisk Afdeling har som første sted i Danmark taget metode i brug, der sikrer, at blodplader til transfusion er 100 procent bakteriefri.
Den måde, man hidtil har produceret blodplader til transfusion på, har ikke kunnet forhindre, at nogle (få) af blodpladeportionerne har indeholdt bakterier, som patienten kunne få overført ved transfusion. Bakterier, som potentielt kan være dødelige.

For helt at fjerne risikoen for dette, har Klinisk Immunologisk Afdeling (Blodbanken) derfor taget en ny metode i brug, hvor blodpladerne renses kemisk på en måde, der sikrer, at der ikke vil kunne forekomme bakterier i blodpladerne efter behandlingen.

- Selvom bakterieoverførsel til patienter og efterfølgende sygdom på grund af bakterier i blodpladerne er uhyre sjælden, har vi haft et stort ønske om at eliminere denne risiko. Vi vil gerne give patienterne den størst mulige sikkerhed, og ved at omlægge produktionsprocedurer har vi fået mulighed for at få frigivet midler til at indføre den nye behandling af blodpladerne, siger ledende overlæge Kim Varming, Klinisk Immunologisk Afdeling.

Det er første sted i landet, hvor man tager denne metode i brug.

Klinisk Immunologisk Afdeling udleverer ca. 2400 portioner blodplader om året. Blodpladerne gives hovedsagelig til patienter med blodsygdomme og til patienter med større blødninger.

 

Opdateret