Kræftdiagnostik på Aalborg Universitetshospital får international blåstempling

Nuklearmedicinsk Afdeling ved Aalborg UH er den første afdeling i verden inden for billeddiagnostik, som er blevet akkrediteret efter ISO 15189-standarden. Akkrediteringen vidner om høj kvalitet i patientbehandling og forskning.
Skanning med FDG PET/CT udføres i dag i forbindelse med en lang række kræftformer for både at påvise tumor og eventuel spredning, følge effekten af dyr behandling og påvise eventuelt tilbagefald efter endt behandling. Undersøgelsen er derfor ofte afgørende for, hvilken behandling kræftpatienter skal have.

- Kvaliteten i udførsel og tolkning er derfor helt central for optimal patientbehandling såvel som ved forskningsprojekter. Derfor har vi lagt mange kræfter i at opnå akkreditering efter en international standard, sådan at vi kan levere en ensartet høj kvalitet i vores skanningsydelser, fortæller Henrik Bertelsen, der er ledende overlæge på Nuklearmedicinsk Afdeling.

Ifølge Henrik Bertelsen vil akkrediteringen på netop FDG-PET/CT-området få stor betydning for mange patienter:

-  Med stigningen i antallet af kræfttilfælde, som man oplever på verdensplan, in mente samt det forhold, at en stor del af patienterne skal undersøges med FDG-PET/CT, er netop denne undersøgelse er en af vores vigtigste. Nu har vi papir på, at vi har fuldstændigt styr på kvalitet og procedurer, fortæller han.          

Akkreditering skaber tryghed

- I Nuklearmedicinsk Afdeling er det vigtigt, at vi arbejder med kvalitet ud fra en meningsfuld måde, som skaber værdi for afdelingens brugere, patienter og personale. Derfor blev arbejdet med akkreditering tilrettelagt som et projekt, siger Henrik Bertelsen.

Han fortæller, at projektet har medført en systematisk gennemgang af afdelingens processer og inddragelse af hele personalet.

- Akkrediteringen betyder at brugere og patienter trygt kan stole på, at personalet på Nuklearmedicinsk Afdeling leverer den bedst mulige kvalitet, og at afdelingen hele tiden udvikler kvaliteten, siger han.

Baner vej for mere forskning

Også afdelingens professor, overlæge dr.med. Lars Jelstrup Petersen glæder sig over FDG PET/CT-akkrediteringen. Han ser det som en vej til at tiltrække flere industrisponsorerede forskningsforsøg til Nordjylland:

- Deltagelse i internationale kliniske forsøg kræver dokumenteret kvalitet, og her viser vi, at vi har taget kvalitet seriøst. Vi ved fra eksempelvis GCP (kvalitet i kliniske forsøg), at vores data bliver mere robuste og har større gennemslagskraft internationalt, hvis vi arbejder ud fra internationale standarder. Derfor håber vi, at ISO-akkrediteringen vil bidrage til at gøre det mere attraktivt for lægemiddelfirmaer at udføre kliniske forsøg i samarbejde med os.

Opdateret