Eternit-produktion i Aalborg trækker lange spor

Det er efterhånden mange år siden, at de meget støvende opgaver med asbest forsvandt fra det danske arbejdsmarked. Alligevel opdages der stadig nye tilfælde af asbestrelaterede sygdomme. Ikke mindst i Aalborg, hvor der i en årrække var storproduktion af asbestholdig eternit.

De nedslående tal kan læses i en ny undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital. Her har forskere ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling set på forekomsten af nye tilfælde af asbestose og fortykket lungehinde i Danmark. Og tallene viser, at asbest stadig gør folk syge.

Asbestose er en sjælden form for lungefibrose, der medfører dårligere lungefunktion, dårligere iltning af blodet og dårligere funktionsniveau. Sygdommen kan opstå, hvis man på et tidligere tidspunkt i sit liv har indåndet ret betydelige mængder af asbest.

- På Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling har vi kigget på forekomsten over en årrække, og vi kan konstatere, at asbestose desværre stadig er en sygdom, man skal tænke på at blive undersøgt for, hvis man udvikler åndenød og har arbejdet med asbest – også selvom det måske er 50 år siden eller mere, at man sidst havde med asbesten at gøre, fortæller overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, på Aalborg Universitetshospital, Jakob Bønløkke.

Der kommer fortsat også nye tilfælde af tilstanden fortykket lungehinde - også kaldet pleurale plaques. Her dannes arvæv med forkalkninger i lungehinderne. Tilstanden er normalt harmløs i sig selv og ikke giver nogen symptomer. Kun i sjældne tilfælde, hvor forkalkningerne er meget udbredte, kan de påvirke vejrtrækningen.

- Der opdages stadig mange tilfælde af pleurale plaques. Det sker som regel ved et tilfælde, når der tages et røntgenbillede af lungerne, men både asbestose og pleurale plaques skal anmeldes som arbejdsskader, siger Jakob Bønløkke.

Risiko ved mindre asbestudsættelse end tidligere antaget

Forskerne har desuden fundet ud af, at risikoen for asbestose stiger efter en mindre asbestudsættelse, end man hidtil har ment i Danmark.

- Vi har kunnet se, kan der kun skal 10 og ikke, som man hidtil har ment, 25 såkaldte ”fiberår” til, før vi mener, at risikoen for asbestose er væsentlig. Det kan få betydning for, hvor mange der får sygdommen anerkendt som arbejdsskade, siger Jakob Bønløkke.

1 fiberår svarer til en udsættelse for ét asbestfiber pr. milliliter luft i 1 år.

Mange tilfælde i Aalborg

Ifølge overlægen er der i Aalborg en uforholdsmæssig stor andel af tilfælde af både asbestose og fortykket lungehinde. Det kan skyldes, at byen i mange år husede en stor produktion af asbestholdig eternit fra Dansk Eternit Fabrik.

-  De seneste år har mellem 11 og 20% af alle danske patienter henvist for asbestose og mellem 11 og 31% af de henvist med pleurale plaques været i Aalborg. Det er uforholdsmæssigt mange set i lyset af byens størrelse, men formentlig en konsekvens af tidligere tiders eternitproduktion i byen, forklarer overlægen.

Undersøgelsens resultater er netop publiceret i Ugeskrift for Læger og er udført i samarbejde med andre afdelinger på Aalborg Universitetshospital samt en række af landets øvrige hospitaler.

Data fra undersøgelsen

Tabellen herunder viser antallet af henviste for asbestose og pleurale plaques i Aalborg og på landsplan i perioden 2014-2017:

 

Antal henviste for asbestose i Aalborg

Antal henviste for asbestose i Danmark

Antal henviste med pleurale plaques i Aalborg

Antal henviste med pleurale plaques i Danmark

2014

5

27

10

93

2015

8

24

33

107

2016

12

48

27

161

2017

8

75

37

Ca. 175

Figuren nedenfor - baseret på data fra Danske Regioner - viser, hvor mange tilfælde af asbestose og pleurale plaques, der er blevet anerkendt som arbejdsbetingede i Danmark siden 1995. Den voldsomme stigning for pleurale plaques skyldes ændringer i anmelde- og anerkendelseskriterier og ikke en øget forekomst af tilstanden.

Undersøgelsen er foretaget i et samarbejde mellem forskere på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling og  Lungemedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, Billeddiagnostisk Afsnit, Regionshospital Nordjylland, Lungemedicinsk Afdeling, Radiologisk Afdeling og Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital, Lungemedicinsk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital og Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital.
 

Opdateret