Erik Elgaard Sørensen ny professor i klinisk sygepleje

Forskningsleder, sygeplejerske, cand.cur., ph.d. Erik Elgaard Sørensen er udnævnt til professor MSO i klinisk sygepleje ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet og Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital.

 

Med udnævnelsen er Erik Elgaard Sørensen den første professor i klinisk sygepleje i Region Nordjylland. Det er derfor med særlig stolthed, at dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Lars Hvilsted Rasmussen, byder velkommen til den nyudnævnte professor:

- Jeg ser Erik Elgaard Sørensens udnævnelse som professor MSO i klinisk sygepleje som et centralt element i den fælles sundhedsvidenskabelige forskning for Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital. Det betyder, at vi nu mere end nogensinde før har mulighed for at samarbejde og forske tværfagligt for at imødekomme de komplekse problemstillinger, vi møder i klinisk praksis.

Erik Elgaard Sørensen tiltræder stillingen som professor MSO i klinisk sygepleje på baggrund af en mangeårig sygeplejefaglig og videnskabelig karriere. Siden 2011 har Erik Elgaard Sørensen varetaget funktionen som forskningsleder i Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, hvor han har bidraget til en højere grad af synlighed og interesse for forskning i klinisk sygepleje. Aktuelt gennem forskningsprogrammet ”Patienten i Front – Forskning i Centrum 2013-18”, hvor der er igangsat mere end 40 forskningsprojekter i tæt samarbejde med sygeplejersker og ledere i kliniske afdelinger på Aalborg Universitetshospital. Samtlige projekter gennemføres i samarbejde med og under vejledning af sygeplejersker, radiografer, bioanalytikere, fysio- og ergoterapeuter og jordemødre ansat i klinisk praksis. Forskningsprogrammet rummer desuden samarbejder med Aalborg Kommune, Sygehus Vendsyssel, Aalborg Universitetshospital – Farsø og Hobro, og Sygehus Thy-Mors.

Veletableret sygeplejefagligt forskningsmiljø

Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje på Aalborg Universitetshospital varetager klinisk forskning såvel som forskning inden for sygeplejefagets værdier, teorier, metoder og instrumenter. Desuden varetages vejledning og undervisning i forskning og formidling af forskningens resultater, herunder uddannelse og vejledning af kommende forskere. Aktuelt er 17 ph.d.-studerende tilknyttet forskningsenheden, hvor de under vejledning gennemfører forskning inden for klinisk sygepleje, jordemodervidenskab, fysio- og ergoterapi. I ethvert arbejde er sigtet sygepleje og behandling af høj kvalitet, som kan bidrage til bedre, mere sammenhængende og effektive patientforløb til gavn for patienter og pårørende.

- Som professor i klinisk sygepleje får jeg nu mulighed for fortsat at udvikle forskningen i klinisk sygepleje, hvor jeg særligt vil rette fokus på grundlæggende sygepleje. Desuden får vi mulighed for at udvide vores tværfaglige samarbejde, som kan bidrage til at udvikle alle aspekter af patienternes forløb uanset om der er behov for forebyggelse, undersøgelser, behandling eller lindring. Forskning der udspringer af problemstillinger i klinisk praksis er første skridt til at generere ny videnskabelig viden, der kan bidrage til at patienterne oplever tryghed og høj kvalitet i mødet med sundhedsvæsenet, understreger Erik Elgaard Sørensen.

Forskningsleder med stor erfaring

Som forskningsleder har Erik Elgaard Sørensen bidraget aktivt i opbygningen af et værdi- og respektfuldt samarbejde med Aalborg Universitet i forbindelse med etablering af Aalborg Universitetshospital. Han er senest indsat som leder af forskerskoleprogrammet ”Sundhedsvæsenet, Uddannelse, Organisering og Etik” ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet. Dette program retter sig i særlig grad mod kandidatuddannede sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter, jordemødre, bioanalytikere, radiografer og andre, der ønsker at fordybe sig i human- og samfundsvidenskabelige metoder og teorier, og skal bidrage til at øge forståelsen af sundhed og sygdom ved at afdække fænomener i en social, kulturel og historisk kontekst.

Erik Elgaard Sørensen blev uddannet sygeplejerske i 1983 og har siden haft sit virke inden for klinisk sygepleje i Region Nordjylland. Han har bidraget til og udviklet faget gennem forskellige funktionsområder herunder som intensivsygeplejerske, afdelings- og oversygeplejerske, sygeplejelærer og studieleder. Sideløbende har han gennemført videreuddannelser med fokus på sygeplejens teoretiske forankring, ledelse og forskning i klinisk sygepleje. I 1990-91 Diplomuddannelse i sygeplejefaglig uddannelse, undervisning og vejledning. Fra 1998 til 2005 Kandidatuddannelse i Sygepleje, og herefter et ph.d.-forløb.

Erik Elgaard Sørensen blev i 2006 ansat som postdoc i klinisk sygepleje ved Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Sygehus. Frem til 2011, hvor han udpegedes som forskningsleder samme sted, gennemførte og formidlede han omfattende forskning med særlig vægt på sygeplejefaglig ledelse, operationssygepleje og grundlæggende sygepleje.

Erik Elgaard Sørensens rolle som vejleder, underviser og formidler har været gennemgående i hele hans karriere, herunder ved deltagelse i en lang række undervisnings- og uddannelsesrelaterede råd og udvalg, aktuelt: Medlem af den sygeplejevidenskabelige faggruppe ved Den Bibliometriske Forskningsindikator under Uddannelses- og Forskningsministeriet, formand for Det Videnskabelige Råd, Center for Kliniske Retningslinjer (CFKR), Aalborg Universitet, formand i NRI-Nursing, et nyt nordisk netværk under det tværfaglige netværk Nordic Health Research and Innovation Networks (NRI Networks).
I de senere år er desuden opbygget et solidt internationalt samarbejde primært med University of Adelaide, Australien, hvor der aktuelt pågår samarbejde om 10 forskningsprojekter og fire ph.d.-vejledningssamarbejder.

Opdateret