Mere end bare win-win

En ny operation på Aalborg Universitetshospital gør ikke ”bare” to parter til vindere. Den nye operation glæder nemlig både patienter, læger og nordjyske skatteydere.
EVAR (eller endovascular aneurysm repair på engelsk lægesprog) er det ikke særligt mundrette navn på den nye operationsteknik, som Aalborg Universitetshospital nu tilbyder. Sagt på almindeligt dansk handler det om en operation for en udposning på pulsåren bag bughulen, en operation, som bliver foretaget gennem lysken ved at lægge en indvendig foring i pulsåren. Hidtil har kirurgerne på Aalborg UH måtte henvise alle disse patienter til Skejby, men ikke længere:

- Vi har heldigvis fået overbevist Sundhedsstyrelsen om, at vi både har kompetencerne til at udføre operationen og tilstrækkeligt mange patienter, der vil efterspørge den. Vi er meget glade for, at vi nu i samarbejde med Aarhus Universitetshospital i Skejby kan tilbyde nordjyske patienter, at de kan få lavet operationen uden at skulle forlade regionen, siger ledende overlæge Allan K. Hansen fra Karkirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Hidtil har Aalborg UH ”kun” kunnet tilbyde patienter med udposning på pulsåren en såkaldt åben operation, hvor der skæres hul i maveskindet, og kirurgen ad den vej får adgang. Patienter, der har ønsket den mere skånsomme operation gennem lysken, er blevet henvist til operation uden for regionen, hyppigst i Skejby. Allan K. Hansen glæder sig over, at det nu ikke længere er nødvendigt at sende patienter ud af regionen i samme omfang. 

- Det er rigtigt godt for patienter, for skatteydere og for lægerne. Patienterne kan blive opereret i egen region frem for at skulle til Aarhus. Vi læger er naturligvis meget tilfredse med, at vi kan bruge vores kompetencer bedst muligt til at sikre nordjyderne den bedst mulige behandling. Og endelig er det rigtigt godt for de nordjyske skatteydere, at der ikke længere skal sendes penge ud af regionen for at få behandlet denne patientgruppe, siger Allan K. Hansen.

Et reelt valg

Han glæder sig især på patienternes vegne:

- Der er fordele og ulemper ved begge type operationer, og rent teknisk kan den nye type ikke udføres på alle, men nu er transporten til Aarhus ikke længere noget, der skal tænkes over, når patienten skal vælge, hvilken operation der foretrækkes. Dermed bliver det et mere reelt valg, som patienten får, når begge operationer kan laves samme sted, siger Allan K. Hansen.

Den primære fordel ved operation gennem lysken er, at den er markant mere skånsom end den traditionelle operation, som typisk kræver en uges indlæggelse efter indgrebet. Den primære fordel ved den traditionelle operation er, at det er en én-gang-for-alle-operation, forstået på den måde, at såfremt operationen sker uden komplikationer, så er patienten færdigbehandlet. Ved operation gennem lysken skal patienten livet ud gå til kontrol én gang om året.

Den nye type operation på Aalborg UH foretages i et samarbejde mellem læger på Røntgenafdelingen og Karkirurgisk Afdeling. Allan K. Hansen forventer, at Aalborg UH fremover årligt vil lave cirka 60 traditionelle operationer og mellem 20-30 operationer gennem lysken, og at andelen af operationer gennem lysken formentlig vil være stigende med årene.

Opdateret