Forskere vil forudsige smerter efter operation

Nyt forskningsprojekt skal afklare, hvilke patienter der er i risiko for at udvikle kroniske smerter efter en operation for lungekræft eller på mistanke herom.
Kroniske smerter berører omkring 20% af befolkningen i den industrialiserede verden, og op imod 50% af patienterne, som gennemgår en operation for lungekræft udvikler kroniske smerter. Det er imidlertid uklart, hvorfor disse patienter udvikler kroniske smerter, og hidtil har det heller ikke været muligt på forhånd at identificere de patienter, der er i særlig risiko for at udvikle smerterne.

Derfor iværksætter Hjerte-lungekirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital, og Aalborg Universitet nu et nyt stort forskningsprojekt med deltagelse af mere end 200 patienter.

Vil udpege patienter i farezonen

- Målet er kortlægge patienternes smerteoplevelse, så vi allerede før operationen bliver i stand til at udpege de patienter, hvor det er mest sandsynligt, at de efterfølgende vil opleve kroniske smerter.

Sådan fortæller klinisk ansvarlig for projektet, professor ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet og specialeansvarlig overlæge ved Hjerte-lungekirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital, Jan Jesper Andreasen.

Inden operationen skal patienterne gennemgå en række særligt udviklede tests med henblik på at opsamle oplysninger om deres reaktion på standardiserede stimuli som fx nålestik og tryk imod huden på operationsstedet. Desuden indgår flere spørgeskemaer vedrørende bl.a. angst og daglig aktivitet også i undersøgelsen.

Smertedagbog som app til mobilen

Et centralt redskab i forskningsprojektet er en smertedagbog, som patienterne skal føre hver 14. dag i et år efter operationen.

- Det sker via en særlig app til mobiltelefonen, som gerne skulle gøre det nemt og indbydende for patienterne at føre dagbogen, fortæller Jan Jesper Andreasen, der understreger, at patienter uden en mobiltelefon dog også har mulighed for at føre smertedagbog, enten via e-mail eller per brev til hospitalet.

Forskerne forventer at rekruttere patienter til projektet over de kommende to år. Den første patient inkluderes i projektet fredag i denne uge.

Opdateret