Forskningsprojekt skal afdække risikofaktorer for blodpropper blandt kræftpatienter

Professor ved Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut, Søren Risom Kristensen har netop modtaget 1,85 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd til et forskningsprojekt, der skal afdække risikofaktorer for udvikling af venøse blodpropper blandt kræftpatienter.
- Venøse blodpropper er en væsentlig årsag til øget sygelighed og tidligere død hos mange kræftpatienter. Målet med vores forskningsprojekt er ved hjælp af avancerede analyser af aktiviteten af blodstørkningen (koagulationen) i blodet, at finde frem til de patienter, som er i særlig risiko.

Det forklarer professor ved Klinisk Biokemisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut, Aalborg Universitet, Søren Risom Kristensen, der står i spidsen for det nye forskningsprojekt.

Kræft medfører en øget risiko for blodpropper i ben og lunger, hvilket udgør et stort problem for disse patienter i tillæg til selve kræftsygdommen. Mekanismerne bag blodpropperne er ikke klarlagt, men man har i de senere år fundet, at kræftceller kan danne stoffer, der aktiverer blodets koagulation, hvilket kan føre til blodpropsdannelse.

- Man kan påvise forekomst af nogle små cellelignende legemer i blodet kaldet mikrovesikler afsnøret fra cancerceller, som transporterer aktivatorerne. Der findes ny teknologi, der nu kan undersøge dette nærmere, men der findes fortsat kun få studier. Vi har etableret en række metoder, der vil kunne belyse disse forhold på en ny og informativ måde, forklarer Søren Risom Kristensen.

Forskernes opgave i projektet er derfor at vurdere koagulationen ved diagnosetidspunktet og i forløbet af cancersygdommen hos en række patienter med lungekræft, knoglemarvskræft og kræft i bugspytkirtlen.

- Det er patientgrupper, som alle har en høj risiko for blodpropper, så hvis vi kan identificere de patienter, som er i særlig risiko og dermed forbedre diagnostik og prognostik for disse patienter, åbner det mulighed for individualiseret behandling og dermed reduktion af sygelighed og dødelighed.

Projektet har et samlet budget på 5,1 mio kr. og ventes afsluttet i 2017.

Opdateret