Video, lys og lyd skal skabe tryghed på skadestuen

En nyindrettet behandlerstue skal med bl.a. video, lys og lyd skabe en tryggere ramme for patienter på Aalborg Universitetshospital. ”Fremtidens Tryghedsskabende Patientstue” indvies tirsdag den 30. juni af regionsrådsformand og formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman. 

Når døren går op til stue 19 i akutmodtagelsen på tirsdag, kan der ikke være tvivl om, at denne stue er helt speciel; videovæg, farvet belysning og en grøn sofa byder gæsterne velkommen. Denne særlige indretning er specifikt designet med henblik på at virke tryghedsskabende for særligt børn og/eller ængstelige patienter, fortæller projektleder og sociolog Sanne Daugaard fra Idéklinikken. Hun forklarer:

- Projektets formål er at skabe nogle behagelige og gennemskuelige rammer for patienten uden at gå på kompromis med stuens funktionalitet. Dette gør vi ved at minimere det kliniske udtryk, samt give patienten følelsen af kontrol igennem øget medindflydelse på de fysiske rammer. 

I tæt samarbejde med Philips Healthcare har Aalborg Universitetshospital indrettet behandlerstuen med behagelig lyssætning og en avanceret videovæg med temaer, som patienten selv kan vælge. Interiøret der bl.a. inkluderer den grønne sofa, hvor både patienter og pårørende komfortabelt kan sætte sig, er nøje udvalgt for at give mulighed for behandling af børn mens de sidder tæt på deres forældre, hvilket skaber tryghed og mere samarbejdsvillige patienter.

Regionsrådsformand indvier

Regionsrådsformand Ulla Astman vil tirsdag deltage i den officielle indvielse af patientstuen. Hun glæder sig over initiativet: 

- Jeg er rigtig stolt over, at vi nu kan tilbyde borgerne et tryggere miljø og samtidig være med til at udvikle viden om de fysiske rammers indvirkning på behandlingen til stor gavn for det nye hospitalsbyggeri. Det er tegn på, at Region Nordjylland er på forkant med innovation og udvikling, og at vi formår at samarbejde med det nordjyske erhvervsliv om at finde gode løsninger for borgerne.

Store forventninger

Ledende overlæge i Akut- og Traumecenteret, Jørn Munkhof Møller, der er initiativtager til projektet, forventer, at stuen også får positive effekter for personalet og Regionen: 

- Blandt de parametre, vi kan måle på, er patienttilfredsheden, personaletilfredsheden, tidsforbruget på stuen eller om vi ligefrem kan nedbringe brugen af bedøvelse. Den tryghedsskabende effekt på patienter og pårørende, forventes at kunne frigøre nogle af personalets ressourcer, som derfor kan bruges på for eksempel en styrkelse af den faglige kvalitet og nedbringelse af ventetiden.

Yderligere informationer

Projekt Tryghedsskabende Akutmodtagelse ledes af Idéklinikken og gennemføres i samarbejde med akutmodtagelsen og One-Stop-Shop for Hospitalsinnovation. Det er medfinansieret via midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Vækstforum Nordjylland.  Philips deltager som aktiv partner i projektet. Konsulentvirksomheden Wice har bidraget med ekspertise inden for arkitekturpsykologi.

Opdateret