Stofskiftemedicin tidligt i graviditeten øger risiko for alvorlige misdannelser

Forskere fra Endokrinologisk Afdeling har påvist, at kvinder i behandling for forhøjet stofskifte i de tidligste uger af graviditeten, har øget risiko for at føde børn med alvorlige misdannelser.

Forhøjet stofskifte behandles oftest med stoffet Thiamazol (salgsnavn Thiamazol eller Thycapzol) eller med det næsten identiske Carbimazol (salgsnavn Neo-Mercazole), der virker ved at hæmme dannelsen af stofskiftehormon i skjoldbruskkirtlen. Imidlertid begyndte læger allerede i 1970'erne at nære mistanke om, at stoffet kunne give anledning til, at der blev født børn med svære misdannelser.

Misdannelser hos én ud af 30

Der hersker dog en bred opfattelse af, at risikoen er forsvindende lille, og anbefalingen er i dag, at så længe gravide skifter til et andet præparat, Propylthiouracil, i 1. trimester, er risikoen for misdannelser ikke forhøjet. Ny forskning fra Aalborg Universitetshospital rammer imidlertid en pæl gennem den antagelse: 

- Vores undersøgelse viser, at risikoen desværre slet ikke er så lille, som man hidtil har troet. Én ud af 30 gravide, som modtager behandling for forhøjet stofskifte med standardbehandlingen Thiamazol i den tidlige graviditet, får børn med medfødte misdannelser forårsaget af dette.

Det fortæller professor ved Endokrinologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital Peter Laurberg, der sammen med kollegaen Stine Linding Andersen har analyseret data fra over 800.000 fødsler.

- Risikoen for alvorlige misdannelser ved brug af medicin mod forhøjet stofskifte er koncentreret omkring 6.-10. graviditetsuge, hvor fosterets udvikling er særlig kritisk. Det er især præparatet Thiamazol, som giver de hyppigste og alvorligste misdannelser, men også Propylthiouracil kan give misdannelser, der dog er langt mindre alvorlige, fortæller Stine Linding Andersen.

Blandt de misdannelser, som Thiamazol-behandlingen kan give, er mangelfuld lukning af bugvæggen med brokdannelse og evt. fremfald af tarme og andre organer – eller mangelfuld udvikling af luftvejene. Endvidere er der en fordoblet forekomst af hjertesygdomme, som f.eks. huller i hjertets skillevægge, samt misdannelser af øjne og urinveje.

Vær opmærksom på graviditet

Peter Laurbergs anbefaling til kvinder, som er i behandling for forhøjet stofskifte, og hvor graviditet er en mulighed, er derfor klar:

- Se at komme ud af Thiamazol-behandlingen i samme øjeblik, du bliver gravid. Hvis menstruation udebliver eller er atypisk svag, så tag en graviditetstest allerede én af de første dage. Er den positiv, så kontakt straks den læge, der kontrollerer din behandling, og tag ikke flere Thiamazol-tabletter før der en lagt en ny plan. Såfremt Thiamazol-behandlingen ophører inden for de første 5 graviditetsuger er risikoen meget lille.

Peter Laurberg advarer dog samtidig mod, at man uden videre dropper behandlingen, for et ubehandlet højt stofskifte kan føre til graviditetsproblemer, som for tidlig fødsel, lav fødselsvægt eller svangerskabsforgiftning.

- Hvis stofskiftet ellers er velreguleret, kan det imidlertid være, at man i samråd med sin læge kan holde pause i behandlingen i nogle uger, men er behandlingen nødvendig, skal man anvende Propylthiouracil.

Resultaterne præsenteres ved Dansk Endokrinologisk Selskabs årsmøde, fredag den 17. januar. Studiet er det største af sin art og baserer sig på registerdata indhentet i samarbejde med Epidemiologisk Afdeling, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Aarhus Universitet.

Opdateret