Børn og deres familier undersøges for stafylokokker

Der er fundet en speciel type stafylokokker (MRSA) hos flere børn, der har været indlagt på Neonatalafsnittet på Aalborg Universitetshospital i efteråret 2013. Der er dog ikke grund til bekymring, og bakterien kan behandles med antibiotika.

Indtil videre er cirka 80 børn blevet podet for at få afklaret, om de er bærere af den fundne MRSA-stamme. Af dem har ét barn haft øjenbetændelse og 10 børn er blevet bærere af bakterien – uden at blive syge. 

Ingen børn på afsnittet, der tager sig af nyfødte børn, er aktuelt smittede. 

»Det betyder, at smitten har forladt afsnittet igen. Heldigvis bliver man sjældent syg af MRSA-bakterien, og skulle det ske, kan vi behandle effektivt med andre typer antibiotika. Så der er ikke grund til bekymring,« siger overlæge Pia Sønderby Christensen, Neonatalafsnittet. 

Smitten stammer ikke fra svin

Man er i gang med at afklare årsagen til smitten og finde ud af, om andre børn er blevet smittede. Som led i denne smitteopsporing undersøges de børn, som har været indlagt på afsnittet i samme tidsperiode. 

Typisk hører man om MRSA i svinebesætninger, men her er tale om en ”mennesketype”, der altså ikke stammer fra svin. 

De berørte familier kontaktes direkte, og podningerne foretages enten via egen læge eller Aalborg Universitetshospital. 

»Offentligheden får kendskab til udbruddet nu, da vi nu har haft kontakt direkte til alle implicerede familier, som vi formoder kan have været smittet,« siger Pia Sønderby Christensen og fortsætter: 

»Vi vil gerne beklage det besvær, smitteopsporingen har medført, og samtidig takke for den opbakning, vi har mødt, så vi får mulighed for at alle familier kan tilbydes relevant hjælp.« 

Smittesporingen startede i december

Mistanken om MRSA-udbrud på Neonatalafsnittet opstod midt i december 2013. To børn, der begge cirka to måneder tidligere havde været indlagt samtidigt, havde bakterien. Begge var udskrevet på daværende tidspunkt. 

Der blev iværksat en større smitteopsporing, herunder indkaldelse af børn til undersøgelse. Desuden blev der givet besked til de praktiserende læger omkring håndtering af evt. infektioner hos børn, der havde været indlagt på Neonatalafsnittet i oktober-november. 

Samtidig blev de, der var indlagt på Neonatalafsnittet medio december, undersøgt, og ingen af dem var smittede. I løbet af jul og nytår lykkedes det at få alle de børn, som havde været indlagt samtidig med de to første, indkaldt til undersøgelse. I alt var syv børn smittede. 

Herefter blev smitteopsporingen udvidet til at omfatte alle børn indlagt i en tidsperiode på en måned. Familierne blev kontaktet pr. brev med mulighed for undersøgelse hos engen læge eller Infektionshygiejnen. 

Efter fund af yderligere fire smittede børn er perioden nu udvidet med yderligere 14 dage – for at sikre at alle smittede opspores. Forældrene til de børn, som smitteopsporingen nu omfatter, får brev direkte fra afdelingen og har mulighed for at kontakte os for yderligere information. 

FAKTA OM MRSA

MRSA er en type stafylokok, som er modstandsdygtig over for det antibiotika, som man sædvanligvis anvender i Danmark, men infektioner kan i stedet behandles med andre former for antibiotika. 

Stafylokokken giver kun sjældent anledning til infektioner f.eks. i huden, og den er ikke mere aggressiv eller smittefarlig end almindelige stafylokokker. Oftest er man rask bærer. Man kan udrydde bakterien med anvendelse af bl.a. desinficerende sæbe til vask af huden og en salve i næseborene. 

MRSA smitter som andre stafylokokker. Raske smittebærere har oftest bakterien i næsen og på hudområder (hænder, lysken/skridtet) samt i svælget og oftest vil man ikke mærke, at man er smittet. Bakterien overføres primært ved tæt social kontakt (f.eks. i husstand) og kun i mindre omfang ved almindelig social kontakt. 

Neonatalafsnittet samarbejder med Region Nordjyllands MRSA-team og embedslægerne om håndteringen af smitteopsporingen. Der er givet besked til de praktiserende læger omkring håndtering af evt. infektioner hos børn, der har været indlagt på Neonatalafsnittet i perioden. 

Stafylokokkerne betegnes Methicillin Resistent Staphylococcus Aureus (MRSA).

Opdateret