Nordiske hospitaler deler innovationserfaringer

Der er som bekendt ingen grund til at opfinde den samme dybe tallerken mere end én gang. Det er udgangspunktet for, at Aalborg Universitetshospital har påtaget sig opgaven med at etablere et netværk på tværs af de nordiske hospitaler, hvor man deler erfaringer med innovationsprojekter.

- Innovation er et område, som mange hospitaler i løbet af de sidste fem år er begyndt at udforske nærmere. Og hvor tilgangen ofte har været vidt forskellig, og nogle har haft mere succes end andre, tænkte vi, at det kunne være på sin plads med lidt erfaringsudveksling. 

Det fortæller Jesper Bredmose Simonsen fra Idéklinikken på Aalborg Universitetshospital. Sammen med kollegaen Kirstine Rasmussen har han siden sidste efterår arbejdet med at kortlægge innovationsaktiviteterne på de nordiske hospitaler. 

- Vi har set, at der er meget, vi kan lære af hinanden. Som hospitaler er vi generelt blevet gode til udtænke nye løsninger og skabe smartere arbejdsgange, men det er alligevel meget forskelligt, hvordan vi har grebet tingene an. 

Skal turde dele de dårlige erfaringer

Derfor har en styregruppe med Aalborg Universitetshospital i spidsen samlet godt 15 hospitaler fra hele Norden til at deltage i et netværk, som med jævne mellemrum mødes – virtuelt eller fysisk – og deler erfaringer med hinanden. 

– Hver måned holder vi en slags ”show and tell”-videokonferencer, hvor vi på skift præsenterer hinanden for aktuelle innovationsprojekter. På den måde kan man måske foregribe, at man på samme tid i Aalborg og Stavanger kaster sig ud i stort set enslydende projekter, og i stedet får skabt et samarbejde eller bruger hinandens erfaringer som fundament for egne projekter, forklarer han og tilføjer: 

– Hele pointen er, at man både skal dele de gode og de dårlige erfaringer. Og det gør man kun ved at lære hinanden at kende, så man opbygger en gensidig tillid, så man også tør fortælle om de ting, der ikke er lykkedes. Dem kan man nemlig også lære rigtig meget af. 

Hjælper hinanden med produktafprøvninger

Jesper Bredmose Simonsen fortæller, at netværket også rummer en helt praktisk dimension, idet det forventes, at parterne også vil begynde at bruge hinanden, når der skal afprøves nye idéer og opfindelser: 

– Vi har allerede startet nogle små projekter op, hvor vi for eksempel sender en prototype på en opfindelse til Bergen, som de kan hjælpe os med at få afprøvet i deres kliniske miljø. Det giver os mulighed for at teste ting i større skala og i forskellige miljøer, og kan man dokumentere, at noget også virker på andre hospitaler, kan det være med at øge opfindelsernes markedspotentiale betydeligt, forklarer han. Netværket er en del af sammenslutningen ”Nordic Health Research og Innovation Networks” - eller kortere NRI - som arbejder for at fremme en bedre klinisk praksis baseret på aktiv forskning og innovation i hele Norden. 

Så mange som muligt skal med

NRI-netværket tager udgangspunkt i en meget bred definition af innovation. Hvor man på Aalborg Universitetshospital hidtil har haft stor fokus på den medarbejderdrevne produktinnovation, har andre hospitaler en lang tradition med at se på arbejdsgange eller innovation, der udspringer af den kliniske forskning. 

- Målet er at få så mange med i netværket som muligt, så det ikke bare bliver en lille klike af hospitaler, der er med. Og er man et hospital, der endnu ikke har arbejdet med innovation, men har intentionen om at skulle det, så vil vi også meget gerne have dem med, forklarer Jesper Bredmose Simonsen. 

Samarbejdet har ifølge Jesper Bredmose Simonsen den bonuseffekt, at hospitalerne i højere grad kan få indflydelse på, hvordan politikere og bevillingsgivere ser på innovationen: 

- Ved at arbejde sammen, kan vi i højere grad tale med én tunge, hvilket alt andet lige vil give os bedre mulighed for at påvirke den politik, der føres på innovationsområdet, slutter han. 

Yderligere oplysninger

Netværket tæller følgende medlemmer:

Danmark: Region Nordjylland (Idéklinikken), Region Hovedstanden (VIF), Region Midtjylland (Midtlab), Region Sjælland (Regionen, SIS og CAT), Region Syddanmark (Regionen og OPI Lab) 

Norge: Helse Bergen (Haukeland Sykehus), Oslo Universitetssykehus (Idepoliklinikken), Helse Stavanger (Stavanger), St. Olavs Sykehus (Trondheim), Bergen Teknolokioverføring 

Sverige: Västra Götaland Regionen (Sahlgrenska Universitetssjukhuset & Innovationsslus Västra Götaland), Karolinska Universitetssjukhuset (Innovationsplatsen), Akademiska Sjukhuset (Uppsala – Innovation Akademiska), Innovator Skåne (Malmö/Lund), Jönköbing (P.U.M.A. Innovation) 

Finland: Turku University Hospital & Turku Science Park

Opdateret