Kejsersnit øger risiko for komplikationer senere i livet

Kvinder, der har født ved kejsersnit, har større risiko for komplikationer, hvis de senere i livet skal have fjernet livmoderen. Det viser en undersøgelse fra blandt andre Aalborg Universitetshospital, som netop er bragt i det medicinske tidsskrift JAMA Surgery.
Fødsel ved kejsersnit er på verdensplan den mest almindelige større operation, og mange steder i verden er antallet af kejsersnit i hastig fremgang. I Danmark anslås det, at lidt under 20 procent af alle fødsler sker ved kejsersnit, mens tallene nogle steder i verden er langt højere.

- Vi ved, at tidligere operationer øger risikoen for komplikationer senere i livet. Men der findes ingen store studier, der undersøger de langsigtede konsekvenser af lige netop kejsersnit, siger ledende overlæge ved Gynækologi, Graviditet og Fødsel på Aalborg Universitetshospital, Thomas Larsen.

Sammen med forskere fra Harvard University i USA og Faggruppen for Folkesundhed og Epidemiologi ved Aalborg Universitet, har han undersøgt data fra danske landsdækkende registre over alle kvinder, der fødte for første gang mellem januar 1993 og december 2012 og som har gennemgået en godartet fjernelse af livmoderen (hysterektomi) mellem januar 1996 og december 2012.

Kejsersnit er ikke uden risiko

Studiet omfatter 7.685 kvinder, hvoraf omkring 22 procent har fået ét kejsersnit og godt 9 procent har fået foretaget to eller flere. 

- Vi kunne se, at der hyppigere opstår komplikationer hos kvinder med tidligere kejsersnit-fødsler, og sammenlignet med kvinder, der kun har født vaginalt, har kvinder med kejsersnit en 31 procent øget risiko for reoperation efter en hysterektomi, fortæller Thomas Larsen.

Og har man fået fortaget mere end ét kejsersnit, stiger risikoen yderligere, fortæller han. Således har kvinder med to eller flere kejsersnit en 35 procent øget risiko for reoperation ligesom de er næsten dobbelt så disponerede for at modtage blodtransfusion. Af andre komplikationer nævner Thomas Larsen en øget risiko for infektioner og længere hospitalsindlæggelser.

- Studiet her er ganske omfattende, og vi håber, at resultaterne kan være med til at sætte fokus på, at kejsersnit ikke er en ufarlig operation, hvis risiko kan sidestilles med en vaginal fødsel. Der er al mulig grund til, at arbejde aktivt for at nedbringe antallet af kejsersnit, der ikke er lægeligt begrundet, slutter Thomas Larsen.

Yderligere oplysninger

Resultaterne er publiceret i JAMA Surgery: http://jamanetwork.com/journals/jamasurgery/fullarticle/2647250 

Opdateret