Program 2022

08.30 - 09.15
Morgenmad og registrering

09.15 - 09.20
Velkomst
v. Tidligere udviklingssygeplejerske Karin Kaasby

09.20 - 10.20
Udvikling af en klinisk retningslinje for non-farmakologisk håndtering af agitation på intensivafdeling (evt. online fra Australien)

v. Anne Mette Adams, dansk sygeplejerske og Ph.d.-studerende ved Flinders Universitet i Syd Australien.

Hendes forskningsprojekt har til formål, at udvikle en dansk-australsk klinisk retningslinje for non-farmakologisk håndtering af agitation. Selvom medikamenter spiller en vigtig rolle når man behandler underliggende årsager til agitation, og i nogle tilfælde kan være afgørende for patientsikkerheden, så har medicin ofte bivirkninger. Derfor opfordres klinikere til også at overveje metoder, der ikke involverer medicin - de såkaldte non-farmakologiske metoder. Der foreligger ikke meget evidens på området, hvorfor der må tages andre forskningsmetoder i brug, når der skal udvikles en klinisk retningslinje. I denne præsentation vil Anne Mette fortælle om projektet, udfordringer og erfaringer med at udvikle en retningslinje over landegrænser samt tidlige fund.

10.20 - 10.50
Speedtalk udstillere (3 min. til hver)

10.50 - 11.20
Pause og udstillere

11.20 - 12.00
FoC arbejdet på Aalborg UH og muligheder for den intensive sygepleje
v. Forskningsleder Mette Grønkær

Oplægget tager udgangspunkt i begrebsrammen Fundamentals of Care (FoC), og hvordan man i Region Nordjylland har etableret et tværinstitutionelt sygeplejefagligt forskningssamarbejde inden for rammen af FoC. Mette vil tale om betydningen af et fælles sprog for sygepleje med udgangspunkt i FoC og relatere begrebsrammen til intensivspecialet.
Oplægges rundes af med perspektiver på, hvordan vi i fællesskab kan styrke den gode sygepleje.

12.00 - 12.45
Frokost

12.45 - 13.10
Fundamentals of Care: ledelse, kernefaglighed og tværfagligt samarbejde i et klinisk praksisperspektiv
v. Afsnitsledende sygeplejerske Majbritt Bøgh Riis fra intermediært afsnit IMA på Aalborg Universitetshospital.

Oplægget tager udgangspunkt i en klinisk praksis anvendelse af begrebsrammen Fundamentals of Care (FoC). Hvordan kan vi styrke sygeplejens kernefaglighed i det tværfaglige samarbejde ud fra FoC rammen. Samt anvendelse af FoC rammen som værktøj til sygeplejefaglig ledelse, med praksis eksempler på hvordan ledelsen kan understøtte refleksion ud fra FoC rammen.

13.10 - 13.35
Sygeplejerskers oplevelser med kognitive problemer hos intensivpatienter v. Intensivsygelejerske Ann Hanifa.

Kognitive problemer hos tidligere intensivpatienter beskrives som den mest hyppige, men også mest underrapporterede af komponenterne i PICS. Ændrede sedationsstrategier åbner muligheden for tidlig rehabilitering, også af kognitive funktioner, men hvordan oplever sygeplejersken kognitive problemer komme til udtryk hos patienten indlagt på intensiv?

13.35 - 14.10
Kaffepause og udstillere

14.10 - 14.40
Forventningsafstemmende samtaler med pårørende
v. Intensivsygeplejerske med særlig klinisk funktion Charlotte Daugbjerg.

Systematisk tilbud om forventningsafstemmende samtaler med pårørende til patienter på det neuro-og traumeintensive afsnit på Aalborg Universitetshospital medvirker til øget pårørendetilfredshed.

14.40 -15.40
Nurseruth og en stregtegnings bekendelser
v. Sygeplejerske Ruth Asferg Holst.

Hvorfor findes Nurseruth? Det og meget mere får du svar på i dette foredrag med Nurseruth, hvor en af de modigste sygeplejersker iblandt publikum, får mulighed for at vinde et Nurseruth Kaffekrus, med svaret på et ”farligt” spørgsmål.

15.40 - 15.50
Opsamling og afslutning